ФЕЉТОН - ТУЂМАН ДОБИО ОДОБРЕЊЕ ВЕЛИКИХ СИЛА ЗА ЗЛОЧИНЕ: Хрвати користили Плаве шлемове као људски штит

Пише: Мишел КОЛОН

23. 05. 2023. у 18:00

ЧИЊЕНИЦЕ су стравичне... Четвртог августа, сто хиљада хрватских војника, сто педесет тенкова, две стотине транспортера, више од три стотине комада артиљеријског оруђа, четрдесет ракетних бацача напада српско становништво Крајине.

ФЕЉТОН - ТУЂМАН ДОБИО ОДОБРЕЊЕ ВЕЛИКИХ СИЛА ЗА ЗЛОЧИНЕ: Хрвати користили Плаве шлемове као људски штит

Фото: Документација "Новости"

Око две стотине хиљада Срба тако је приморано да напусти ту област у којој су живели вековима. Хрватски војници чине најгоре грозоте према цивилима, убијајући чак и старце који нису могли да побегну. Полицијске трупе следе војску и пале на десетине кућа. Између Госпића и Грачаца, на педесет километара, ниједна кућа није остала нетакнута. Изнад спаљених сеоских имања уздижу се густи стубови дима. У области Книна, Хелсиншки одбор закључиће касније да је 85% напуштених кућа било спаљено. Занимљиво је забележити (из америчког извора) да су амерички инструктори - пензионисани генерали - помогли да се „организује хрватска војска како би јој утувили у главу демократску оријентацију“ по америчком моделу!

Те демократе које су створиле САД побринуле су се да систематски уклоне сваког сведока. Прво новинаре. Један посебни изасланик РТБФ, Патрик Ремакл, успео је лукавством да продре у ту зону, а избачен је из ње. Али, нису само новинари били склоњени. Сто педесет припадника Плавих шлемова, наводе УН, било је принуђено да се повуче из борбених зона. А прва акција хрватских трупа када су ушле у Книн, главни град Крајине, била је да минирају прилазе логору УН како би спречили да ти војници изађу и утврде масакре. Али Плави шлемови чују пуцње погубљења.

Хрватске трупе чак користе Плаве шлемове као људски штит приликом свог напредовања. Један дански војник хладнокрвно је убијен. Шесторица Јорданаца су рањена када је један хрватски војник бацио гранату у локал у којем су седели. Два чешка припадника Плавих шлемова убијена су на осматрачком месту. Уништено је више десетина тих осматрачких места УН-а. Када су Срби из Босне, два месеца раније, само узели за таоце војнике УН, велике силе реаговале су стварањем Снага за брза деловања. Сада, ништа.

СВИРЕПОСТИ су систематске, а наређења долазе одозго. Туђман се усуђује да изјави, сав срећан: „Срби никад више неће играти улогу какву су имали у Хрватској“. И најављује да ће поново населити област „Хрватима који ће доћи из Аустралије, са Новог Зеланда, из Сједињених Држава и из Канаде“.

Две велике силе биле су саучеснице у нападу на Крајину 1999. године

Дакле, налазимо се усред етничког чишћења. Али Бон и Вашингтон га потпуно подржавају. Клинтон процењује офанзиву као „корисну. Његов министар Ворен Кристофер види само једно: „Поновно освајање Крајине може да доведе до нове стратешке ситуације која нам иде у прилог“.67 Обратите пажњу на оно „нам“. Његов немачки колега Кинкел унапред је оправдао операцију: „Међународна заједница требало би да подржи оправдану бригу Хрвата“.

Значи, двоје Великих су саучесници. Три дана пре напада, Бон је упозорио своје држављане да напусте област. Али, иницијатива је потекла од Вашингтона. Према речима самог хрватског министра иностраних послова, „Сједињене Државе су дале савете Хрватској о томе како да води своју офанзиву“. Један известилац америчког министарства спољних послова такође указује „како је један амерички војни саветник, уз сагласност Беле куће, активно подржао хрватско руководство у стварању војске“. Још једном велике силе показују да је, зарад њихових стратешких интереса, крвава агресија средство као и свако друго.

ЛИЦЕМЕРЈЕ избија на видело. Док је НАТО стално тврдио да се ради о томе да се испоштују резолуције УН, и како су оне ставиле Крајину под своју заштиту, ево како НАТО апсолутно није мрднуо прстом. Опростите, ми чинимо грешку. Током те хрватске агресије НАТО јесте испалио две ракете. На радаре. српских снага Крајине.

ОКУПИРАЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ

ВЕКОВИМА, српска је популација је живела у Крајини. Али, поједини медији су се потрудили да светско јавно мњење поверује како су је они недавно „освојили". На пример, РТЛ-ТВ1 је упорно тврдио  6. августа 1995. да су је Срби окупирали - 1991. године Ево како се манипулисало  јавним мњењем и како се оправдавала  једна крвава операција! Испало је како су Срби освојили своју сопствену земљу?

Инвазија на Крајину заоштрава супротности међу западним „савезницима“. Туђман тврди како је добио прећутно одобрење великих сила. Свих великих сила? Не. Де Шарет, француски министар иностраних послова, жали због хрватског напада. На сам дан агресије, он наглашава да су Срби из Хрватске „дошли у Женеву помирљива духа, да је посредник Столтенберг веома задовољан њиховим ставом“ и да постоји начин за наставак преговора. Он додаје ову кључну опаску: „Разлике у анализама између великих светских сила имају погубне последице“.

То потпуно јасно потврђује да је о офанзиви одлучено у Вашингтону. Одмах потом, председништво Европске заједнице прекида све споразуме о сарадњи са Загребом. Међутим, чак ни суочени са тако стравичним злочинима, Париз и Лондон не усуђују се да се отворено супротставе Вашингтону и Бону, предлажући деловање против нападача. За Запад, постоје добри и рђави нападачи.

И У БОСНИ се настављају припреме за офанзиву. Испитујући француске и британске дипломате, „Вашингтон пост“ указује, 10. августа, да су муслимански војници били опремљени униформама и наоружањем које потиче из Сједињених Држава преко заштитне зоне УН Тузле.

Тридесетог августа, шездесет авиона НАТО нападају. Девет стотина бомби погађа српске циљеве око Сарајева, Горажда и Тузле. Тридесет првог, ново бомбардовање. Али, зашто НАТО напада? Шеснаестог августа Клинтон је захтевао да Срби прихвате нови „мировни план“. Заправо, Караџић је био прихватио тај план више дана пре бомбардовања. Он је још 28. поновио: „Тај нови план поштује минимум интереса Срба“.

Кад су ушли у Книн, главни град Крајине, прва акција хрватских трупа била је да минирају прилазе логору УН како би спречили припаднике Плавих шлемова да изађу и утврде масакре

Две седмице раније, један руски коментатор који је давао интервју за Би-Би-Си истакао је да Сједињене Државе нарочито желе да „казне“ Србе. Али, „кажњена“ је и Русија. Званично, она учествује у женевским преговорима, али тамо нема шта да каже. Јељцин тада изјављује: „Ширење НАТО на земље Источне Европе неизбежно ће довести до рата у Европи. Зашто нема никаквих одмазди против Хрвата и Бошњака када су они агресори?“

У СРЕДСТВИМА јавног информисања, та бомбардовања представљена су као одговор на једно српско бомбардовање Сарајева (35 мртвих на пијаци). Медијска лаж. У ствари све, указује на то да је тај масакр био нова провокација Изетбеговићевих служби. У сваком случају, о бомбардовању је одлучено пре него што је могла бити спроведена истрага.

Доиста, не ради се о одговору, већ о акцији на коју се НАТО одавно одлучио. Чекао је само на какав изговор. Који је био стварни циљ? Џонатан Ијел, експерт Уједињених краљевских снага у Лондону објашњава: „НАТО авиони заокупљени су уништавањем јединственог система противавионске одбране Срба из Босне. Мреже којом се управља из Београда и која има за циљ да омогући председнику Милошевићу да одреди који апарати улазе у босански ваздушни простор. Када је тај систем буде уништен, НАТО ће имати  потпуну слободу да ради шта хоће на Балкану.“ „Да ради шта хоће“? Ето правог улога: преузети војну контролу над Балканом.

СУТРА: ЛЕКЦИЈА ИЗ  БОСНЕ ЗА НАУК ЧИТАВОМ СВЕТУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке