ФЕЉТОН - "ПЛАВИ ШЛЕМОВИ" СМЕТАЈУ ХРВАТСКИМ ПЛАНОВИМА: У првој фази рата Уједињене нације спасле су Хрвате и муслимане од пораза

Мишел Колон

20. 05. 2023. у 18:00

У ЈАНУАРУ 1995. годи­не, „Њујорк тајмс“ на­јављује слање генерала Фредерика Франкса Јуниора, команданта 7. корпуса САД за време Заливског рата. Његов задатак: да помогне уједиње­ње хрватских и муслиман­ских снага.

ФЕЉТОН - ПЛАВИ ШЛЕМОВИ СМЕТАЈУ ХРВАТСКИМ ПЛАНОВИМА: У првој фази рата Уједињене нације спасле су Хрвате и муслимане од пораза

Ричард Холбрук, Фото Документација "Новости"

Сада, не само што Вашингтон подстиче на рат, него га практично он и орга­низује. У ноћи од 10. на 11. фебруар, званичници ОУН запажају да је конвој Ц-130 падобранима бацио матери­јал важним муслиманским војним базама из Тузле. Један британски официр открива истоветна избацивања падо­бранима 12. и 17. фебруара. Према једном извору ОУН, „ради се о тајној операцији, у то нема никакве сумње, аме­рички демантији су бацање прашине у очи“. А, диплома­те у мисији у Босни оптужују САД за флагрантно кршење забране продаје оружја, из­носи "Фајненшел тајмс". Ге­нерал Роуз, командант ОУН, закључује да се „стратешка равнотежа полако мења на штету српске војске у Босни“.

Наравно, таква политика Сједињених Држава повећава супротности између Вашинг­тона с једне стране, и Париза и Лондона са друге. Међутим, Сједињене Државе позивају да се укине забрана испоруке оружја намењеног муслима­нима, а затим, 11. новембра, одлучују да, у сваком случају, њихови бродови више неће контролисати ту забрану.

Париз и Лондон схватају да се не ради, као што се тврди­ло, о томе да се појача војни притисак на Србе како би их приморали да преговарају, него о томе да се помогне му­слиманима и Хрватима да до­бију рат и да поново овладају територијама. Током неколи­ко дана, тон се подиже, чак и у европској штампи. Даглас Херд, британски министар иностраних послова, чуди се због такве одлуке, а његов француски колега „пита се да ли је сувисла америчка одлу­ка“ да се више не примењује забрана на увоз оружја. „То је први пут да се једна држа­ва попут Сједињених Држа­ва једнострано изузима од одлуке Савета безбедности коју су изгласали и од одлука Атлантског савеза које су би­ле донете једногласно.“

ТОМ ПРИЛИКОМ, док се Париз и Вашингтон свађају, „Ле Монд“ нам одједном са­општава да, на сваки начин, „оружје већ пролази. Довољно је видети преображај који су последњих месеци претрпеле бошњачка владина војска и војска Хрватске, да би се за­кључило како је забрана увоза оружја далеко од тога да се до­следно спроводи“.

Али амерички дневни лист „Интернешенел Хералд три­бјун“ брине се због тих расту­ћих несугласица: „То може да изазове опасност да се Евро­пљани приближе помисли о стварању сопствене војске, ве­роватно преко УЕО (УЕО или УЗЕ, Унија Западне Европе). Уосталом, по речима једног француског дипломате, „НА­ТО треба да прекине са тради­цијом америчких заповести“. А француски дневни лист „Инфо-Матен“ додаје: „Евро­па треба да се ослободи своје техничке и материјалне зави­сности од Сједињених Држа­ва“. По мишљењу француских званичника, чак и Британци најзад схватају да „посебна веза са САД бледи и да су убу­дуће Американци само далеки савезник“.

Тада, одједном, чудноватим наглим заокретом, Сједињене Државе признају „победу Ср­ба“ на терену и њихов мини­стар одбране тврди без ирони­је да треба „наставити (сиц!) са преговорима“. Шта стварно хоће Сједињене Државе: 1. Да спасу бошњачку војску која је у тешкоћама и да јој обезбеде да дочека зиму. 2. Да избегну озбиљну кризу у НАТО. 3. Да избегну погоршање Јељцинове ситуације са његовим станов­ништвом. Али, иза те привид­не изјаве, Сједињене Државе спроводе другу стратегију: наоружати своје штићенике, припремити одлучујућу војну офанзиву.

ДВАНАЕСТОГ јануара ’95, Туђман одбија да проду­жи мандат Унпрофору који истиче наредног 31. марта. Зашто? Зато што "плави шле­мови" у принципу имају ми­сију да посредују између за­раћених страна. А неки војни званичници хоће да спроведу ту мисију. Дакле, они сметају. У првој фази рата, то „посре­довање“ УН омогућило је да се Хрвати и муслимани спа­су од пораза. Али, сада, један западни дипломата признаје „Монду“ да је „Унпрофор, то­ком четири године интервен­ције, учинио велику услугу бошњачкој (муслиманској) војсци омогућавајући јој да ојача“. Сада када су Бон и Вашингтон припремили сво­је хрватске и муслиманске штићенике за важну офанзи­ву, свако „посредовање“ УН било би не само бескорисно, већ и неугодно. У јулу месе­цу, муслиманска влада чак ће посматрачима Унпрофора забранити улазак у болнице!

Петнаестог јула, Туђман изјављује да „не искључује“ нови српско-хрватски рат. Сви су, дакле, упозорени... Али тај ратнички жар не обесхрабрује Сједињене Државе. Напротив, Холбрук, помоћник држав­ног секретара, најављује да ће САД послати једног новог „вој­ног стручњака“ како би ство­рио уједињену војну команду са муслиманима. Припрема се велика офанзива.

ЧУДНОВАТО, 8. фебру­ара, амерички амбасадор у Загребу изјављује: „Нећемо подржати Хрватску ако се она определи за војно решење.“ Изјава за антологију... У ноћи између 11. и 12, Американци падобранима бацају оружје изнад Тузле. Претходних дана, они су упорно тражили да са­мо амерички ловци надгледају подручје.

Ускоро су се стекли сви услови за хрватску и мусли­манску офанзиву. Савет бе­збедности изменио је мандат Унпрофора 31. марта. Број "плавих шлемова" смањен је са петнаест на осам хиљада, а резолуција тачно одређује да НАТО може да интервени­ше „у тесној сарадњи са гене­ралним секретаром“. У истом тренутку, Изетбеговић изја­вљује да се противи продужет­ку примирја.

Да ли је Запад једногласан? У јавном наступу велике си­ле увек показују своју сагла­сност у главним цртама. А неслагања су представљена као споредна или као после­дица посебних околности. Никада та размимоилажења нису представљена као оно што она стварно јесу: израз опречних интереса, борба на смрт како би себи осигурале најбоље стратешке, привред­не, политичке и војне пози­ције.

Али, када се то изблиза по­гледа, откривамо да поновно преузимање иницијативе од стране Вашингтона узнеми­рава више учесника. Шесна­естог марта, сазнаје се да су Изетбеговић и његов пот­председник Ганић били у Бо­ну и састали се са Хелмутом Колом. Безначајна посета? Не, јер у три посете амерички амбасадор у Босни није успео да убеди Изетбеговића да оде у Вашингтон (видети на сле­дећој страници). У ствари, вођа муслимана схвата да се, захваљујући новој политици Вашингтона, Хрватска нада да ће узаптити Босну. Боји се да ће, након извесног вре­мена, Вашингтон пустити да ради ко како хоће. У ствари, савезништво и супарништво увек постоје истовремено. С једне стране, Вашингтон и Бон се слажу да Хрвати и му­слимани нанесу војни пораз Србима. Али, ко треба да за­поведа том пару победника? О томе се распламсавају ма­нипулације.

Бомбардујмо систематски!

ВИЛИЈЕМ Сафир је један од најути­цајнијих америчких уводничара, у новембру 1994. пише: „Да види­мо да ли ће систематско бомбар­довање мостова и путева, залиха муниције, резерви нафте и бара­ка, политичких скупова и малих творница успети да натера Србе да схвате поруку. Ако удружимо наоружавање и обуку бошњачких бораца, интензивно НАТО бомбар­довање могло би да допринесе поновном успостављању равно­теже садашњих снага."

СУТРА: ХРВАТИ И МУСЛИМАНИ НАПАДАЈУ УНПРОФОР

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?