ФЕЉТОН - ВАШИНГТОН ИГРА НА МУСЛИМАНСКУ КАРТУ: Тајни састанак Регана и папе Јован Павле II 1982. године одредио судбину Источне Европе

Мишел Колон

16. 05. 2023. у 18:00

ЗАШТО су Сједињене Државе почеле да подстичу на потпуни распад Југославије и тиме и на рат?

ФЕЉТОН - ВАШИНГТОН ИГРА НА МУСЛИМАНСКУ КАРТУ: Тајни састанак  Регана и папе  Јован Павле II 1982. године одредио судбину Источне Европе

Ненси и Роналд Реган са папом Јованом Павлом II, Фото White House Photographic Collection

Помињали су притисак хрватског лобија, који је утицајан у САД. А такође и утицај Ватикана, који је пожурио да призна две нове католичке државе. Ти разлози нису лажни.

Ватикан је био значајан савезник Сједињених Држава да би се збацио социјализам у Пољској и на Истоку, како је открио један чланак Карла Бернштајна о тајном састанку Реган-Јован Павле II  1982. године. Али, главна мотивација Вашингтона била је да се супротстави немачкој превласти у региону. Пошто не могу да поново споје Југославију, Сједињене Државе бирају трк напред: продужити и отежати рат како би војно и политички постале неопходне.

Дакле, како би се умешао у спорну ситуацију исувише повољну за Немачку, Вашингтон подстиче Изетбеговића. По други пут, супарништво између великих сила јесте основни разлог несрећа народа.

Претпоставка без доказа? Нипошто. Испитајмо основне догађаје из тог периода. У марту ’92. Сједињене Државе подстичу Алију Изетбеговића да одбаци споразум који је управо био постигнут у Лисабону. Тај споразум делио је Босну по такозваним „етничким“ линијама и давао 44 % босанске територије Муслиманима. Споразум су у Португалији потписали Србин Караџић, Хрват Бобан и Муслиман Изетбеговић. Овај потоњи, тек што се вратио у Сарајево, не признаје свој потпис. „Америчка дипломатија неупадљиво саветује Изетбеговићу да буде одлучан“, наводе француски писци Верне и Гонен.

СВЕ више, Вашингтон игра на муслиманску карту. Двадесет седмог марта, експлозија пред једном сарајевском пекаром проузрокује шеснаест мртвих. Одговорност за то приписали су муслиманима командант Плавих шлемова, енглеске и француске обавештајне службе, као и холандски дипломата Винентс, који представља Европу.  Упркос свему, Уједињене Државе наводе Савет безбедности ОУН  да изгласа санкције против Србије.

Потом, 27. октобра, план посредника ОУН  Венса и Овена предлаже да се Босна распарча на седам до десет области са ограниченом федералном државом (дипломатија, одбрана, новчана јединица). Клинтон одбацује план јер наводно штети јединству Босне. Касније, у септембру ’93, један нови план, Овен-Столтенбергов, предложиће да се Босна подели у три самосталне области. Босански Срби ће га оправдано одбити, а напротив, тај план ће подржати Милошевић. Одмах потом, Вашингтон ће предложити да се укине забрана на увоз оружја намењеног Босни и да се бомбардују српски положаји. Укључујући ту и оне у самој Србији. Европљани ће одбацити ту америчку жестину. Изнели су да је необично бомбардовати Србију кад је она управо подржала Венс-Овенов план. Заиста, та бесмисленост показује да Вашингтон следи скривене циљеве.

„Укинимо забрану на продају оружја намењеног Изетбеговићу“, предлаже тада америчка делегација, за време једног састанка НАТО у Бриселу, 17. децембра ’92. Предлог одбијен.

Већина европских влада плаши се да то води општем распламсавању сукоба који се не може контролисати. Вашингтон ће тада тајно наоружати Изетбеговића. Дакле, Сједињене Државе ће наставити упркос заједничкој одлуци свих њихових „савезника“.

ИЗ КОЈЕ користи Вашингтон игра на карту Изетбеговића, на исламистичку карту? Прво, то допушта да се рат продужи. Бдијући над тим да, у том тренутку, нико не победи, спроводећи велику медијску буку о масакрима чије су жртве сарајевски муслимани, прикривајући насупрот томе масакре чије су жртве друге народности, скривајући такође чињеницу да је сарајевска влада наредила да се пуца на њен сопствени народ. Помоћу свих тих лажи средстава јавног информисања, Вашингтон припрема међународно мњење да прихвати, боље речено, да тражи америчку војну интервенцију преко НАТО.

Исламистичка карта представља исто тако још један интерес за стратегију Сједињених Држава... Подршка Израелу и Заливски рат изазвали су велико антиамеричко незадовољство међу арапским становништвом, рачунајући ту и незадовољство области оданих Вашингтону. Буш то зна, баш као и његов наследник. Подржати муслимана Изетбеговића, то је јевтина прилика да се умањи та непопуларност. Сједињене Државе се, дакле, представљају као бранилац Ислама! Прилично неуверљива слика јер муслимански режим у Сарајеву подржава и. Израел, али ту врсту противречности не анализирају експерти у моди у преовлађујућим средствима јавног информисања.

Важније од слике коју има јавност: Вашингтон, који је већ употребио исламски интегризам као средство да подстакне напетости како би дошло до распада Совјетског Савеза, Вашингтон, дакле, жели да настави да користи то оружје. Јер велика намера Сједињених Држава јесте да контролише читав јужни бок бившег Совјетског Савеза. Од Албаније до Монголије. Исламистички национализам најбоље је средство да се одрже напетости и супротности у јужним републикама бившег Совјетског Савеза и да се спречи његово поновно стварање.

ИЗ СВИХ тих разлога, више земаља из арапског и исламског света играју кључну улогу у стратегији Сједињених Држава у ’90-тим годинама. Тако, уз благослов Вашингтона, Саудијска Арабија, исламистичка и назадњачка, испоручује, дакле, Изетбеговићу, кога на Западу хвале као антирасистичког демократу, многоетничког и тако даље, знатну новчану помоћ; она се обавезује да настави са помоћи колико год буде било потребно. Кувајт, други модел модернистичке толеранције, тражи међународну војну интервенцију већ почетком ’93. године.

Али, нарочито Турска подстиче бошњачко питање. Први пут након пада Отоманског царства, Турска се поново меша у балканске послове. У новембру ’92, турски амбасадор у НАТО, предлаже на поверљивом састанку да његова земља обучи бошњачку муслиманску војску. Његови ортаци га прећутно охрабрују. Два месеца касније, турски званичници су у Сарајеву како би расправљали о војним питањима. Којим речима турски режим назива рат на Балкану? „Говорићу у Сарајеву, најављује Тансу Чилер, тада шеф владе, да позовем међународну заједницу да спречи хришћански фундаментализам да се пробуди у Европи.“

Све то са благословом великих сила, како наглашава француски генерал Галоа: „Како би чвршће повезали Турску са својом политиком, Вашингтон и Бон подржавају муслимане из Босне затварајући очи пред кажњавањем Курда од стране Анкаре, гледајући благонаклоно како Турци у својој земљи обучавају албанску паравојску која је припремала ослобађање Косова и чак и Санџака, разбијајући тадашњу Федералну републику Југославију.“.

ЦИМЕРМАН И ИЗЕТБЕГОВИЋ

НАСУПРОТ  свеопштем веровању, Сједињене Државе одиграле су пресудну улогу чак и пре избијања непријатељстава у Босни и Херцеговини. Уствари, Ворен Цимерман, амерички амбасадор у Београду, признао је у једном интервјуу да је он охрабрио председника Изетбеговића да одустане од Лисабонског споразума мало пре његовог потписивања.

„Бушова администрација наставила је свој план о признавању. Примењивана политика била је да се охрабри Изетбеговић да одбаци план о подели", изјавио је један високи државни званичник. „Нисмо то ставили на папир. Дали смо до знања да ћемо подржати његову владу у Уједињеним нацијама ако буду имали проблема."  

СУТРА: ЛОРД ОВЕН ОПТУЖУЈЕ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

МАЂАРСКА ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

23. 07. 2024. у 21:46

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминуо некадашњи капитен Црвене звезде