БУДИТЕ СРЕЋНИЈИ УЗ - МАСАЖУ: Ендокринолози тврде - стимулацијом тимуса можете да умањите стрес, панику, или нервозу

Бојана Јовановић

17. 06. 2024. у 07:00

КО би рекао да нам малени орган смештен у предњем, горњем делу грудног коша, тимус или грудна жлезда, може донети толико среће само ако благо масирамо или тапкамо са два прста његову тачку, на кожи?

БУДИТЕ СРЕЋНИЈИ УЗ - МАСАЖУ: Ендокринолози тврде - стимулацијом тимуса можете да умањите стрес, панику, или нервозу

Фото: Free Images Pixabay

Централни орган лимфног система, тимус жлезда, има важну улогу у сазревању наших одбрамбених ћелија, Т лимфоцита, као и у развоју имуно система, те можемо рећи да „брани“ организам од вируса, инфекција, настанка аутоимуних процеса и малигних ћелија.

Развијена је код новорођенчади и мале деце, најактивнија до треће године живота а расте све до пубертета, када достиже највећу величину (35-40 грама), али не и функцију. Потом почиње да се постепено разграђује а на њеном месту настаје масно ткиво. Код појединих људи грудна жлезда остаје очувана и у познијим годинама, а да би то био случај и код вас требало би да свакодневно стимулишете тимус тачку.

Фото Shutterstock

Процес је веома једноставан, захтева само три минута вашег времена, а бенефити које доноси по здравље су немерљиви. За почетак пронађите тимус тачку – налази се мало испод удубљења на врату, између кључних костију, односно на горњем делу грудне кости. Не брините, све и да не напипате тачно место ове тачке, тапкање или масажа било ког горњег дела грудне кости активираће и тимус. Можете је стимулисати масажом, благим лупкањем песницом или тапкањем прстима – за коју год технику да се одлучите даће резултате.

Стимулација би требало да траје непрекидно, три минута, уз дубоко дисање, а током ње можете, а не морате, наглас или у себи изговарати и позитивне афирмације. Кад осетите благе жмарце и радост, знајте да сте активирали тимус тачку. Можда ће се то догодити одмах, можда је потребно да прође неколико дана, али ако будете доследни – десиће се сигурно. На овај начин решићете се негативне, а подићи ниво позитивне енергије у организму, уравнотежити функције леве и десне хемисфере мозга, ојачати имунитет.

Фото Shutterstock

Такође, уколико сте под стресом, патите од напада панике или анксиозности, ова техника ће вас вратити у психолошки баланс. Није ни чудо што тимус зову тачком среће. Технику стимулације можете спроводити и више пута дневно, па и усред стресне ситуације, када год осетите да вам је потребно да се „призовете себи“, односно вратите у баланс. А ко још не би желео да живи у балансу између ума и тела.

Чувени ендокринолог мађарско-канадског порекла, Ханс Сели, знан и као први творац теорије о стресу (1936. године), утврдио је да хронична изложеност стресу доводи до атрофије и скупљања тимуса. Као што видите, решење како то да избегнете крије се, буквално, у вашим рукама, тако да – шта чекате?

 

БОНУС ВИДЕО - ТОП ПЕТ СУПЕР ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Момчило Антонијевић - ДР НОВОСТИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев