ЗА САВРШЕН ОСМЕХ НИКАД НИЈЕ КАСНО: Исправљање кривих зуба могуће је и у одраслом добу

Бојана Јовановић

16. 06. 2024. у 07:00

Протеза за зубе донедавно била је нешто што нас је асоцирало на период детињства, у ком је велики број малишана морао да је носи услед различитих проблема са вилицом и зубима.

ЗА САВРШЕН ОСМЕХ НИКАД НИЈЕ КАСНО: Исправљање кривих зуба могуће је и у одраслом добу

Фото Shutterstock

Међутим, последњих година све чешће виђамо одрасле особе са фиксним протезама, чак ју је и Миранда (Синтија Никсон), чланица свима знаног женског четверца, носила у једној од епизода планетарно популарне серије „Секс и град“ (сећате се, када је, приликом широког осмехивања, показала и остатке хране „закачене“ на њу). Не знамо да ли је након емитовања серијала потражња за овом врстом ортодонских апарата порасла, али смо сазнали да нам вилица расте и у одраслом добу.

До ког узраста се то догађа и како раст вилице утиче на распоред зуба, објашњава нам доц. Др Неда Стефановић, специјалиста ортопедије вилица са Клинике за ортопедију вилица Стоматолошког факултета Универзитета у Београду:

Фото: Shutterstock

- Подаци које имамо о расту и развоју лица и вилица потичу из више великих лонгитудиналних студија раста које су трајале по неколико деценија. Једна од најпознатијих је Болтон-Браш студија раста, спроведена на Универзитету Case Western Reserve у Кливленду, Охајо, САД на узорку од око 6000 испитаника у периоду од краја 20-их све до 70-их година 20. века. Испитаници су праћени од најранијег узраста, а неки чак до својих 30-их година. Др Бехрентс је 1984. године прикупио нове податке за више од 100 оригиналних учесника ове студије раста и закључио да се раст лица и вилица, иако минимално, наставља и након 20. године.

- Код мушкараца се он постепено успорава, а код жена се првобитно успорава, али касније током 20-их и 30-их година се опет убрзава, што можда има везе и са трудноћом. Све димензије лица се увећавају, а, иако су вредности мале, укупан износ раста није занемарљив и повећава се и након 40. године живота. Услед додатног раста мења се и облик лица и вилица, а самим тим и односи горњих и доњих зуба.

* Могу ли проблеми са кривљењем зуба први пут да се јаве и у одраслом добу?

- Могу. Терцијерна тескоба је промена у положају доњих предњих зуба која се јавља након завршеног интензивног раста, а обично у периоду када ничу трећи молари (умњаци). Због тога се дуго сматрало да су умњаци ти који доводе до терцијерне тескобе, али су истраживања показала да то није тачно, јер се она јавља, у значајном проценту, и код људи који уопште немају заметке ових зуба. Могући етиолошки фактори који се доводе у везу са овим проблемом су диференцијални раст вилица, функционални и парафункционални притисак меких ткива, мишићни дисбаланс, смањење растојања између доњих очњака током живота...

МОГУ СЕ ВРАТИТИ НЕПРАВИЛНОСТИ

Могу ли у зрелом добу да се врате проблеми ове врсте иако су исправљени у детињству?

- На жалост, могу. Наш организам се мења током читавог живота, па се услед промена на нивоу лица, вилица и пародонцијума јављају промене како у положају зуба, тако и у положају вилица. Ретенциони апарати су, уколико се користе, прилично успешни у спречавању поновног кривљења зуба. Ипак, раније поменути Др Бехрентс, је закључио да се шема раста повезана са почетним ортодонтским неправилностима не мења током живота, па се неправилности у положају вилица могу вратити у одраслом добу. Такође је закључио да се код жена лакше јавља рецидив дисталног загрижаја (увучена доња вилица), а код мушкараца рецидив мезијалног загрижаја (израженија брада, истурена доња вилица).

* Када и на основу чега могу да се наслуте будући проблеми?

- Не постоји начин да се предвиди појава ортодонтских неправилности у одраслом добу. Цео наш организам, укључујући вилице и зубе, се током читавог живота мења. Током одраслог доба долази до значајног губитка коштане масе у пределу лица и вилица, па се самим тим мења и коштани део пародонцијума (потпорног апарата зуба, који чине кост око зуба, влакна која повезују зуб и кост и слузокоза преко, тј. оно што људи зову "десни"). Поред чврстих ткива (костију), мењају се и мека, па се поред изгледа лица мења и остатак пародонцијума. Услед промена на нивоу пародонцијума долази и до промена у положају зуба, без обзира на то да ли су они претходно били у правилном положају и да ли је особа прошла кроз неку врсту ортодонтске терапије.

МОБИЛНИ И ФИКСНИ АПАРАТИ

* Колико врста ортодонских апарата постоји?

- Не постоји једна јединствена подела ортодонтских апарата. Они се могу поделити на мобилне и фиксне, у зависности од тога да ли су фиксирани на зубе пацијента или пацијент може да их сам уклони из уста. Поред тога постоје функционални ортодонтски апарати, који могу бити мобилни или фиксни, а користе се код пацијената код којих интензиван раст није завршен, обично пред пубертетски скок раста, у циљу покушаја модификације раста вилица. Такође, постоје ортопедски апарати који се користе у још млађем узрасту у циљу постизања скелетних промена најчешће на нивоу горње вилице (ширење горње вилице и стимулација и усмеравање њеног раста ка напред). Ортодонтски апарати се могу поделити и на екстраоралне и интраоралне, у зависности од тога да ли се налазе искључиво у устима пацијента или имају и неки део који се налази ван њих.

* Да ли сваки од њих одговара свима?

- Ако говоримо о узрасту, постоје ограничења. Ортопедски и функционални ортодонтски апарати се, у зависности од неправилности, користе у периоду између шесте и 14. године. Сви остали апарати који се користе за исправљање положаја зуба могу се носити током читавог живота, све док пацијент има своје зубе и очуван пародонцијум.

* Када се одлучимо за ношење ортодонског апарата о чему би посебно требало да водимо рачуна?

- Важно је да пацијент буде мотивисан за ортодонтску терапију. Уколико се она спроводи покретним ортодонтским апаратима неопходна је много већа упорност и сарадљивост пацијента него што је то случај са фиксним ортодонтским апаратима. Ипак, ни код фиксног апарата не значи да сарадња пацијента није неопходна, а оно што је најважније је правилно одржавање оралне хигијене, које је отежано услед присуства овог апарата. Уколико пацијент не одржава правилно оралну хигијену, јављају се беле мрље које је или тешко, или немогуће уклонити, затим каријес, као и обољења пародонцијума. Такође је неопходно да пацијент редовно долази на контроле (обично на четири до осам недеља) и да се придржава упутстава у вези са исхраном и лошим навикама како не би долазило до ломљења и одлепљивања делова фиксног апарата.

Фото Shutterstock

* На који начин би било најбоље да тада одржавамо хигијену зуба?

- Током терапије фиксним ортодонтским апаратима потребно је више времена за редовно одржавање оралне хигијене. Препоручује се и употреба помоћних четкица за зубе које олакшавају чишћење.

* У којим случајевима је потребан мобилни, а у којим фиксни ортодонтски апарат (односно „протеза“, како гласи одомаћен назив за њих)?

- Најбоље средство („златни стандард“) за исправљање неправилног положаја зуба је стандардни фиксни ортодонтски апарат који се састоји од атечмена (бравица, туба, прстенова) који се фиксирају за зубе, ортодонтских лукова и додатних елемената. У данашње време све више се користе мобилни апарати, такозвани алајнери, односно фолије за исправљање зуба које се комбинују са композитним атечменима који се постављају на поједине зубе. Основна предност ових апарата је естетика - провидни су и пацијент може сам да их уклони из уста. Основни недостатак је тај што је потребна изузетно добра сарадња пацијента, с обзиром на то да је неопходно да се апарати носе најмање 22 сата дневно. Поред тога, нека померања зуба се теже постижу, а и цена ова врсте терапије је код нас значајно већа у односу на стандардне фиксне ортодонтске апарате. Код деце се релативно често користе мобилни апарати од акрилата, који се некада могу користити и код одраслих пацијената. Иако ови апарати доводе до одређених побољшања у положају зуба, њима се не могу постићи сложенија померања зуба за која су неопходни стандардни фиксни ортодонтски апарати.

Фото Shutterstock

СИСАЊЕ ПРСТА И ТИСКАЊЕ ЈЕЗИКА

* Након ког периода може се очекивати побољшање?

- У зависности од неправилности, побољшања положаја зуба су видљива већ током првих неколико месеци терапије.

* А потпуно исправљање зуба?

- У зависности од неправилности и врсте апарата који се користи, активни део ортодонтске терапије обично траје око две и по до три године.

* Да ли је потом потребно неко посебно „одржавање“ или уобичајени начин

живота и хигијене уста?

- Ортодонтска терапија се не завршава уклањењем фиксног или престанком ношења покретног ортодонтског апарата. Након активне фазе терапије следи ретенциона фаза. Лице, вилице и зуби се, као и остатак људског огранизма, мењају током читавог живота. Уколико пацијент жели да задржи положај зуба који је постигнут на крају активног дела ортодонтске терапије, неопходно је да користи неку врсту ретенционог ортодонтског апарата. Они могу бити фиксни (залепљени на унутрашњу површину зуба) или мобилни (термопластичне ретенционе фолије или ретенциони апарати од акрилата). Истраживања су показала да пацијенти најбоље сарађују уколико се користе такозване ретенционе фолије, те су оне и најзаступљенији ретенциони апарат. Најчешћи протокол који се примењује код нас је да се мобилни ретенциони апарат прве године након уклањања фиксног апарата носи сваку ноћ, друге године сваку другу ноћ, а након тога, према препоруци ортодонта се смањује учесталост његовог коришћења.

* У чему најчешће грешимо и тиме доприносимо кривљењу зуба?

- Тај проблем се јавља углавном код деце услед упражњавања лоших навика као што је сисање прста, цуцле варалице или тискање језика. Истраживања су показала да се неправилност положаја зуба која је изазвана искључиво лошом навиком спонтано повлачи уколико дете престане да је упражњава у периоду између треће и пете године живота. Одрасла особа која правилно одржава оралну хигијену и иде на редовне контроле код стоматолога на шест месеци, не може да допринесе кривљењу својих зуба.

* Који је најстарији пацијент код ког сте успели да направите промену?

- Не постоји старосна граница за испрвљање зуба. Мој најстарији пацијент имао је више од 50 година, а, у литератури, на предавањима и на страним универзитетима, виђала сам и много старије пацијенте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СТРАШНО ФИНАЛЕ: Новак Ђоковић изгубио у финалу Вимблдона, Карлос Алакраз је (п)остао шампион - и то како!