Ласер је само алат, а успех зависи од лекара

Промо

14. 06. 2024. у 10:00

Технологија ласерског третмана проширених вена донела је револуционарне промене у венској хирургији. Међутим, кључ успеха лежи у вештини и искуству лекара који изводе ове процедуре. Др Петар Драгић, водећи стручњак у области венске хирургије, иновирао је методу ултразвучно навођене ласерске аблације која се данас користи широм света. Ова метода не само да је прецизнија и ефикаснија, већ пружа бројне предности у односу на друге третмане.

Ласер је само алат, а успех зависи од лекара

Фото: Промо

Ултразвучна ласерска аблација је метода којом се уз помоћ танке иглице уводи ласерска сонда кроз вену, делујући изнутра директно на зидове вене. „То је најбољи и најинтимнији приступ терапијског алата ка циљу“,  објашњава др Драгић. „На тај начин, добијамо директно зрачење светлости на венски зид“.

Др Драгић је додатно унапредио ову процедуру дајући „очи“ процесу. Пре ове иновације, лекари су повлачили ласер кроз вену без директног увида у оно што се дешава унутар вене.

- То се радило ‘на слепо’, што је често доводило до недовољне апликације енергије или запињања ласера - каже др Драгић.

Уз помоћ ултразвучно навођене ласерске аблације, лекари сада могу директно пратити процес, ослобађајући тачну количину енергије која је потребна за сваку вену.

Овде је, наравно, искуство пресудно. Јер сем што лекар мора да зна на шта да обрати пажњу и где да „гледа“, мора да процени и колику ће енергију светлости употребити. Са обављених 20.000 ласерских операција, наш саговорник је светски рекордер, а његове иновације донеле су му и светска признања.

Фото: Промо

Титулу „Првог светског амбасадора венске естетике“ освојио је 2019. године у Бразилу, а носилац је и престижног признања „Најбољег хирурга за вене“ по избору стручног магазина „Васцулар Профессионал“ за 2022/23. годину. Ову технику данас користи више од 60 одсто лекара широм света, а његове клинике у Новом Саду, Београду и Бања Луци постале су центри у којима обучава хирурге са свих континената да користе његову технику. До сада их је едуковао на стотине.

Ултразвучна ласерска аблација пружа бројне предности у односу на друге методе.

- Поступак је минимално инвазиван, прецизан и омогућава брз опоравак - истиче др Драгић и додаје: 

- Пацијент може одмах након интервенције напустити амбуланту и вратити се свакодневним активностима.

За разлику од традиционалних метода које укључују општу анестезију и веће хируршке резове, ласерска аблација користи локалну анестезију и захтева само један мали убод кроз који се уводи сонда.

- Нема резова, нема ожиљака - додаје др Драгић.

- Кожа након третмана постаје здравија и мекша, са мање капилара и других неправилности - појашњава др Драгић.

Сама процедура започиње дијагностиком и консултацијама.

- Пацијент прво долази на преглед током којег се утврђује да ли постоје неки коморбидитети који би могли бити проблем за интервенцију - објашњава др Драгић.

Након тога се заказује интервенција.

- Ја сваког свог пацијента детаљно прегледам пре интервенције и формирам план на основу тог прегледа - казао је др Драгић.

Опоравак након ласерског третмана је минималан.

- Пацијент може одмах након изласка из операционе сале да хода и враћа се кући - каже др Драгић.

- За шетње и одлазак на посао, пацијент може бити спреман одмах или два до три дана након интервенције. Спортске активности се препоручују након две до три недеље - појашњава лекар.

Ласерски третмани вена не остављају никакве ожиљке или видљиве трагове на кожи.

- Цео процес се одвија кроз малу браунилу која убацује ласерску сонду кроз вену, ‘спржећи’ је изнутра. Организам затим ресорбује проширену вену, тако да нема резова нити промена на кожи - каже наш саговорник.

Иако ласер представља моћан алат у третману проширених вена, успех захвата у великој мери зависи од стручности и искуства лекара.

- Прецизна дијагностика, вешта примена технологије и редовно праћење пацијената кључни су за минимизирање рецидива и постизање оптималних резултата. Ласерска технологија омогућава минимално инвазивно и ефикасно лечење, али права вредност лежи у лекару који диригује ласером и води поступак ка успешном исходу - закључује др Драгић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација