УМОРНИ СТЕ И ОСЕЋАТЕ СЛАБОСТ? Савет стручњака - Проверите да немате - вишак гвожђа у крви

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

27. 05. 2024. у 07:15

ЗА ВЕЋИНУ, поготово младих људи, недостатак гвожђа у крви је веома чест здравствени проблем. Међутим, има пацијената који пате од вишка овог важног минерала. И један и други поремећај крвне слике захтева одлазак лекару и адекватно праћење и лечење.

УМОРНИ СТЕ И ОСЕЋАТЕ СЛАБОСТ? Савет стручњака - Проверите да немате - вишак гвожђа у крви

Фото Shutterstock

У интервјуу за "Новости" др Бранка Бајић, хематолог каже да је прекомерно накупљање гвожђа у организму најчешће узроковано хемохроматозом:

- Реч је о генетском поремећају метаболизма гвожђа који доводи до прекомерног накупљања гвожђа у организму. Ово прекомерно гвожђе се складишти у ткивима, посебно у јетри, срцу, панкреасу и другим органима. Постоји неколико типова хемохроматозе, али најчешћи је хередитарна хемохроматоза, која се наслеђује аутозомно рецесивно, при чему је развој болести условљен наслеђивањем два мутирана гена, по један од сваког родитеља.

о Које симптоме даје ово стање?

- Симптоми хемохроматозе могу варирати у зависности од тежине и трајања болести, али најчешћи симптоми укључују умор и слабост, бол у зглобовима, стомаку, губитак тежине, промене на кожи, и појаву дијабетеса који је познат као "бронзани дијабетес" због карактеристичне тамне боје коже. Симптоми могу да укључују и проблеме са срцем, бубрезима, штитастом и параштитастим желздама, као и хормоналне поремећаје. Код мушкараца услед овог стања може да дође до смањења либида, еректилне дисфункције и смањења величине тестиса, док жене могу имати неправилне менструације или рану менопаузу. Може се јавити и губитак длаке на телу, као и проблеми са очима и крвним судовима. Посебну групу симптома представљају проблеми са јетром.

Privatna arhiva

Др Бранка Бајић

о Да ли на појаву вишка гвожђа утиче само генетика?

- Не. Слично хемохроматози, постоји хемосидероза која узрокује накупљање гвожђа у ткивима, али обично није генетски узрокована. Може бити резултат понављаних трансфузија крви или хроничних облика анемије. Постоји и хемолитичка анемија, а то је стање у којем долази до убрзаног уништавања црвених крвних зрнаца чија последица може бити ослобађање вишка гвожђа у крвоток. Такође, прекомерни унос гвожђа путем хране или суплемената може довести до повишених нивоа гвожђа у крви, посебно код људи који имају предиспозицију за поремећаје метаболизма гвожђа.

о Судећи по симптомима, реч је о озбиљном стању?

- Ако се примете симптоми повишених нивоа гвожђа у крви, важно је да се обратите свом лекару ради детаљнијег испитивања. Стадијуми хемохроматозе могу варирати, и често их описујемо као рани, каснији и период појаве компликација. У почетним фазама болести, ниво гвожђа у крви може бити повишен, али пацијент можда нема симптоме. Гвожђе се постепено акумулира у ткивима, посебно у јетри. Каснији стадијум, како болест напредује, накупљање гвожђа у ткивима може довести до оштећења органа. Јетра је често прва захваћена, што може довести до стања попут цирозе јетре или хепатоцелуларног карцинома. Остали органи, попут срца, панкреаса и зглобова, такође могу бити захваћени.

о А које компликације узрокује хемохроматоза?

- У тежим случајевима, хемохроматоза може довести до озбиљних компликација као што су срчане болести, дијабетес, оштећење зглобова, или повећан ризик од одређених карцинома.

Метаболички синдром

о Да ли вишак гвожђа може да буде удружен са још неким поремећајима здравља?

- Нажалост, да. Иако повишени нивои гвожђа нису обично наведени као класични фактор ризика за метаболички синдром, описана је веза између метаболичких поремећаја и повишеног нивоа гвожђа посебно код особа са дијабетесом типа 2 или гојазношћу. Повишени нивои гвожђа у крви могу бити повезани са инсулинском резистенцијом и хроничном упалом, који су кључни фактори у развоју метаболичког синдрома. Такође, бројне инфекције могу привремено да доведу до накупљања вишка гвожђа.

о Како се поставља дијагноза овог стања и како се оно лечи?

- Дијагноза хемохроматозе обично укључује тестирање нивоа гвожђа у крви, генетског тестирања и у неким случајевима, биопсију јетре ради процене степена оштећења, као и специјалне ултразвучне дијагностике - фиброеластографије. Лечење обично укључује редовне поступке вађења крви (флеботомија) како би се смањили нивои гвожђа у организму и спречиле компликације. У употреби су и лекова који везују гвожђе и омогућавају његово излучивање из тела, а важан је и одговарајући начин исхране. У неким случајевима, може бити потребно и лечење симптома или компликација које су већ наступиле.

о Шта подразумева редовно вађење крви, односно флеботомија?

- Флеботомија је процес уклањања крви из организма ради смањења нивоа гвожђа, може се применити код особа са предиспозицијом за хемохроматозу у одређеним ситуацијама. У сваком случају, одлука о примени флеботомије треба да буде индивидуализована и донета у сарадњи са лекаром, узимајући у обзир специфичне факторе ризика и потребе сваког пацијента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

А ПОСЛЕ АНТИСРПСКЕ ХИСТЕРИЈЕ: Албанци и Хрвати вређали Србе, па заиграли коло!