НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ЕКСПЛОДИРАТЕ: Бес води у срчани и мождани удар

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

26. 05. 2024. у 07:00

КРАТКА епизода беса изазвана сећањем на прошла искуства може негативно да утиче на способност крвних судова да се опусте, што је неопходно за правилан проток крви, открило је ново истраживање објављено у Journal of the American Heart Association.

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ЕКСПЛОДИРАТЕ: Бес води у срчани и мождани удар

Фото Shutterstock

Претходна истраживања открила су да оштећење способности крвних судова да се опусте може да повећа ризик од развоја атеросклерозе, што заузврат може да повећа ризик од срчаних болести и можданог удара.

- Оштећена васкуларна функција повезана је са повећаним ризиком од срчаног и можданог удара. Опсервацијске студије повезале су осећања негативних емоција са срчаним ударом или другим манифестацијама кардиоваскуларних болести. Најчешћа проучавана негативна емоција је бес, а мање је студија о анксиозности и тузи, које су такође довођене у везу са ризиком од срчаног удара - објашњава главни аутор студије др Daichi Shimbo, професор медицине на Columbia University Irving Medical Center у Њујорку.

У овој студији, научници су истраживали да ли негативне емоције - бес, туга и анксиозност - могу да имају негативан утицај на функцију крвних судова у поређењу са неутралном емоцијом. Око 280 одраслих у студији насумично је добило један од четири емоционална задатка у трајању од осам минута - присећање на догађај које их је наљутило, подсећање на анксиозност, читање низа депресивних реченица које су изазивале тугу или узастопно бројање до 100 како би изазвали емоционално неутрално стање.

Истраживачи су проценили ћелије, које облажу крвне судове, сваког учесника студије пре задатака и у неколико тачака након тога, тражећи доказе о оштећењу проширења крвних судова, повећаним повредама ћелија и/или смањеном капацитету за поправку ћелија.

Анализа добијених података показал је да су задаци који су подсећали на догађаје из прошлости, а који су изазивали бес, довели до оштећења проширења крвних судова.

- Уочили смо да изазивање епизоде беса доводи до дисфункције крвних судова, иако још не разумемо шта може да доведе до ових промена. Истрага о основним везама између беса и дисфункције крвних судова може да помогне у идентификацији ефикасних циљева интервенције за људе са повећаним ризиком од кардиоваскуларних догађаја - наводи др Shimbo.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама