РАМОНДА НИЈЕ САМО ЈАК СИМБОЛ: Биљка феникс - Нада за Паркинсонову и Алцхајмерову болест

Novosti online

04. 04. 2024. у 15:00

РАМОНДА (Ramonda Serbica), биљка позната и као српска и наталијина рамонда, заправо је зимзелени жбун.

РАМОНДА НИЈЕ САМО ЈАК СИМБОЛ: Биљка феникс - Нада за Паркинсонову и Алцхајмерову болест

Фото: Ботаничка башта

Рамонда се користи као украсна биљка, али постоје записи и о коришћењу у народној медицини. Њеним потенцијалним здравственим користима баве се и истраживања новијег датума, од којих би један пројекат српских научника могао у будућности да оправда епитет револуционарног.

Рамонда има краћу, дрвенасту смеђу стабљику са листовима при тлу и љубичастим цветом у чијем „срцу“ је жута круница. Станиште су јој брдовити, односно стеновити предели, жбуње и шикаре. Изузетно је атрактивна због нежне, али уједно експресивне боје, па је радо коришћена као украсна биљка у парковима, баштама и балконима. Користи се као украсна биљка у баштама и парковима. Постоје записи, али и клиничка истраживања која су проучавала потенцијалне медицинске ефекте на људско здравље.

Позната је и као „биљка феникс“, која због ретке способности рехидратације може дословно да се „врати у живот“. Расте у Србији, Грчкој и Македонији, угрожена је и спада у заштићене биљне врсте. У народу је још позната и као „васкршњи цвет“ из два разлога: цвета у време Васкрса, а оживљава након дугог периода суше.

Једно од имена добила је по краљици Наталији, а у ботанику и литературу први ју је уврстио Јосиф Панчић.

проф.др Маја Лазаревић

Рамонда и истраживања: Од древне ендемске биљке до лека

Рамонда се према ранијим записима травара и народних лекара користила као помоћ код грознице, главобоље и кожних болести. Медицина је, међутим, данас отишла неупоредиво даље у испитивању потенцијалних здравствених користи рамонде, у чему предано учествују и српски научници. Наиме, стручни истраживачки тим наших научника окупљених у пројекту LEAPSyn-SCI, има за циљ да помоћу ЛЕА протеина акумулираних у листовима рамонде у периоду суше смањи агрегацију синуклеина.

Овај процес се сматра једним од почетних корака развоја појединих озбиљних неуродегенеративних обољења. Практично, у истраживању у оквиру програма „Промис“, финансираном од стране Фонда за науку, први пут су управо из српске рамонде произведени ЛЕА протеини.

Фото Shutterstock

Рамонда и нада за оболеле од Алцхајмерове и Паркинсонове болести

У основи Алцхајмерове и Паркинсонове болеи, најзаступљенијих тешких неуродегенеративних обољења, јесте механизам агрегације алфа-синуклеина у облик нерастворљивих, амилодних влакана. Иако постоје бројна истраживања са циљем индентификацију малих молекула који би спречили агрегацију алфа-синуклеина процес имунотерапије амилоидних влакана, адекватан медикамент још увек није пронађен. Откривање ефикасне терапије која би утицала на овај механизам, сагласни су научници, јесте боље разумевање агрегационих путева алфа-синуклеина, његове основне и измењене биолошке функције.

У ранијим изјавама за медије, др Марија Видовић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и вођа пројектне студије, рекла је да је пројекат и заснован на феномену биљака „васкрсница“, које имају способност да преживе у дугим периодима без воде, које се након рехидратације поново враћају у живот.

Научница је појаснила да управо недостатак воде, односно дехидратација нарушава структуру протеина и липида, а то доводи до губитка интегритета и ћелијске функције. Према њеним речима, такозвани ЛЕА протеини се појачано производе управо у листовима биљака васкрсница, каква је и српска рамонда. Тако се спречава агрегирање важних протеина и губитак њихове функције.

Наталијина рамонда, Фото З. Јовановић

У чему је могућа револуционарност овог пројекта

Како и поред непрекидних напора научне стручне заједнице тачан узрок а ни лек за Паркинсонову и Алцхајмерову болест нису дефинисани, актуелне терапијске опције служе ублажавању последица, умањењу симптома, као и продужавању функционалности оболелих.

– Приступ коришћен у LEAPSyn-SCI пројекту је иновативан и представља могућност отварања нове димензије развијања терапеутских приступа за терапије против Паркинсонове болести. Потенцијал ЛЕА протеина да спречи агрегацију алфа синуклеина је потпуно неистражен и први пут предложен овим пројектом српских научника. Најпре ће се под задатим експерименталним условима испитати интеракција ова два протеина, а након тога ће се отворити могућност за тестирање на вештачким системима и културама ћелија – изјавила је др Видовић.

(еКлиника)

БОНУС ВИУДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!