КРАГНА ДА РАСТЕРЕТИТЕ ВРАТ: Помагала део ортопедске терапије

И. Ковачић

06. 06. 2023. у 12:00

ЈЕДНА од често примењиваних терапија у патологији кичменог стуба јесте и ношење крагне.

КРАГНА ДА РАСТЕРЕТИТЕ ВРАТ: Помагала део ортопедске терапије

Фото: Shutterstock

Пацијенти су често у заблуди да крагну морају да носе да би потпуно "укочили" врат, а истина је да она у ствари служи да растерети вратни део кичме како би се коштане и мекоткивне структуре опоравиле.

Доктор Милан Мирковић, са Одељења за хирургију кичменог стуба Института "Бањица", каже да је ношење крагне веома често једино оружје у борби против различитих тегоба са вратном кичмом:

- Међутим, ова терапија може да буде и контрапродуктивна ако се нестручно и неадекватно примењује. Мора да постојати правилна индикација за постављање и дужину ношења и због тога мора бити ординирана од стране стручњака.

Према речима др Мирковића ова врста имобилизације највише је распрострањена и примењује се код мекоткивних повреда вратне кичме, тортиколиса, дегенеративних болних стања вратне кичме и блаже цервикалне дископатије.

Поред меке крагне подједнако често се за терапију прописује и чвршћа цервикална ортоза.

- Таква имобилизација направљена је од чвршћих материјала и састоји се од предњег и задњег дела повезаних траком - каже др Мирковић. - Њена улога је да онемогући покрете у врату до опоравка. Ова имобилизација користи се код тежих облика цервикалне дископатије, прелома и дислокација вратних пршљенова, након операција вратне кичме и прелома узрокованих патолошким обољењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕДАМДЕСЕТ ОДСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог