ЦИСТЕ У ЈАЈНИЦИМА ИМАЈУ И ДЕВОЈЧИЦЕ: Упозорење стручњака – гинеколошки проблеми нису „резервисани“ само за жене

И. Ковачић

05. 06. 2023. у 18:00

ИНФЕКЦИЈЕ вулве (стиднице) у периоду пре прве менструације, један су од најчешћих разлога јављања педијатру-гинекологу.

ЦИСТЕ У ЈАЈНИЦИМА ИМАЈУ И ДЕВОЈЧИЦЕ: Упозорење стручњака – гинеколошки проблеми нису „резервисани“ само за жене

Фото: Free Images Pixabay

Неретко, дечји и адолесцентни гинеколози се баве и симптомима превременог пубертета и појавом вагиналног крварења. Једно од најхитнијих стања у тинејџерском добу су торзије или уврнућа јајника и јајовода, чији је врх инциденције у узрасту од седам до 14. година. Гинеколошки проблеми код девојчица често захтевају мултидисциплинарни приступ у лечењу, како би се омогућио најбољи приступ и терапија.

У интервјуу, за "Новости", др Зоран Станковић, генерални секретар Светског Удружење за дечју и адолесцентну гинекологију - ФИГИЈ, уочи Светског конгреса дечје и адолесцентне гинекологије, који се одржава у Београду од 18. до 21. маја, каже да ће овај скуп стручњака бити прилика да се размене искуства и нова сазнања из ове области медицине:

- Циљ нашег окупљања је да донесемо бројне препоруке које ће бити послате министарствима и владама широм света. Те препоруке ће се односити на утицај на репродуктивно здравље, почев од исхране у детињству, ментално здравље адолесцената, ХПВ вакцинацију, адолесцентну трудноћу, контрацепцију и безбедан прекид трудноће, као и препоруке у дијагностици и лечењу појединих обољења репродуктивног система.

* Колико могу да буду компликована обољења репродуктивног система девојчица и адолесценткиња?

- Да је реч о веома сложеној патологији најбоље говори чињеница да се лечењем болести репродуктивног система у детињству и адолесценцији баве се не само гинеколози већ и лекари других специјалности. Од педијатара то су супспецијалисти ендокринолози, хематолози и онколози. Од дечјих хирурга су то абдоминални хирурзи, уролози и специјалисти за пластичну и реконструктивну хирургију. У дијагностици болести се користе и знања радиолога, дерматолога, микробиолога, патолога и генетичара.

FOTO: Arhiva novosti

* Какав је конкретно значај дечјих и адолесцентних гинеколога?

- Посебна пажња лекара који се баве дечјом и адолесцентном гинекологијом усмерена је ка новим стремљењима у образовању младих за безбедно сексуално понашање, побољшању квалитета рада саветовалишта за младе, спровођењу савремених клиничких смерница за ХПВ вакцинацију, регулисању менструационих циклуса, лечењу болних менструација, прописивање контрацепције, примени дугоделујућих метода спречавања непланираног зачећа, обезбеђивање универзалне доступности хитне контрацепције, смањивању ризика од прекида трудноће, као и бољем разумевању људске сексуалности и природе сексуалних поремећаја.

* Да ли је истина да и девојчице могу да имају цисте на јајницима?

- Истина је. При томе, заблуда је да се циста налази на јајнику. Она се налази у јајнику. Ова, по некима "ситна непрецизност" ствара много дубље нејасноће. Јер, циста се развија унутар здравог јајника и растеже здраво ткиво по периферији до невероватних величина. Циста има као зид једноредарни кубични епител и ретко може да нарасте преко 400 мл или да има пречник 10 центиметара. Ако се цистичан тумор развија у јајнику, здраво ткиво на периферији са растом запремине јајника постаје све тање али се може визуализовати на квалитетним ултрзвучним апаратима.

ФОРМИРАЊЕ СТАВОВА

ДА ЛИ мислите да школарци у довољној мери имају сазнања о сексу?

- Да, о сексу и сексуалности има можда и превише информација. Млади људи не могу селективно да прихвате потребне информације, а да одбаце оне мање корисне. Има се утисак да се све зна ако информације прођу кроз уши. На тај начин се не формирају правовремено ставови о избору партнера, заштити од полно преносивих болести и спречавању настанка нежељене трудноће. Као да млади имитирају незрелост одраслих којима се све то такође дешава.

* Како се ова патологија лечи?

- Када знамо да се циста налази у јајнику онда можемо разумети нелогичност и друге по учесталости заблуде о томе да цисте пуцају. Ако је циста у, логично је да ткиво јајника "окружује" течност у цисти. Ако пуца циста, то би значило да заједно са њом пуца и јајник. Срећом, ова компликација се веома ретко догађа, јер је по правилу праћена крварењем из оштећеног зида јајника ка трбушној шупљини и представља хитно стање које угрожава живот особе којој се то догоди. Истина је да се већина функционалних циста ресорбује.

* Да ли су све цисте, "само цисте"?

- Постоје цисте јајника и оне се сем у случају компликација лече конзервативним приступом, значи не оперишу се, и постоје цистични тумори јајника који се оперативно лече. Цистични тумори јајника су прави тумори који имају свој зид, налазе се у јајнику и стварају течност унутар своје централне шупљине која имитира изглед цисте. Разлика изнеђу цисте и тумора је велика и неопходно је имати квалитетан ултразвучни апарат и квалитетну едукацију да би се разлике уочиле. Током ултразвучног прегледа је неопходна визуализација здравог ткива јајника и опис да ли постоји или не, затим треба измерити запремину јајника. Функционалне цисте ретко имају запремину већу од 500 мл, за разлику од цистичних тумора који могу имати и запремину од више од 5.000 милилитара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне