ЦРВЕНИ ВАМ СЕ И ПЕРУТА КОЖА? Себороични дерматитис "не воли" сунце

И. Ковачић

07. 06. 2023. у 18:50

ЦРВЕНИЛО и перутање на појединим деловима коже главе и тела су симптоми сеоборичног дерматитиса, који се чешће јавља када је лепо, сунчано време.

ЦРВЕНИ ВАМ СЕ И ПЕРУТА КОЖА? Себороични дерматитис не воли сунце

Фото Shutterstock

Ова кожна болест најчешће се јавља и код одраслих у старосној групи од четврте до седме деценије, мада се може појавити и код беба у прва три месеца живота. Иако није познат узрок који доводи до овог, како дерматолози тврде лакшег кожног обољења, оно се уз одговарајућу терапију добро контролише, под условом да се избегавају фактори који га поспешују.

Доцент др Јелена Стојковић Филиповић, дерматолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да су провоцирајући фактори за појаву ових промена на кожи променљиве временске прилике:

- Раније је постајало уверење да излагање сунцу прија особама са себориоичним дерматитисом, међутим, УВ зрачење може имати негативно дејство и утицати на појаву или погоршање овог запаљења. Због тога се пацијентима са себороичним дерматитисом не препоручује директно излагање сунцу, јер то може довести до интензивирања промена и тежих клиничких манифестација. Најтежи облик овог обољења је појава црвенила на скоро читавој кожи.

Наша саговорница каже да се ова форма болести, ипак, ретко виђа код особа који имају одређене предиспозиције (из неког разлога измењен имунолошки одговор) и захтева другачији третман, понекад чак и болничко лечење.

Од других физичких фактора које погоршавају себороични дерматитис на телу, наша саговорница помиње ношење синтетичке одеће.

- Различити фактори могу довести до настанка себороичног дерматитиса, јер је у основи болести комбинација генетских фактора и фактора спољашње средине - каже др Јелена Стојковић Филиповић. - Значајну улогу у настанку овог кожног обољења има повећано лучење себума који представља део липидне баријере и кожи обезбеђује масноћу и утицај микроорганизама, гљивице из групе Pityrosporum или Malesessia, која је и стални становник коже.

Само клинички преглед

- НИЈЕ тешко поставити дијагнозу себороичног дерматитиса код одраслих и за то је довољан само клинички преглед - каже доцент др Јелена Стојковић Филиповић. - Ретко, себороични дерматитис и један облик псоријазе који се назива себо-псоријаза могу имати сличне манифестације. Тада су нам потребни додатни клинички подаци и детаљнији преглед. Код деце је значајно разликовати ову врсту дерматитиса од дечијег екцема, односно атопијског дерматитиса, због другачијег приступа лечењу.

У погоршању себороичног дерматитиса значај имају и одређене хранљиве материје, лекови, као и поједине неуролошке болести.

- Треба споменути и стање измењене равнотеже нашег организма као последицу стреса, што је значајан предуслов за настанак и одржавање себороичног дерматитиса - каже др Јелена Стојковић Филиповић. - Емоционални, али и физички стрес доприносе погоршању и пролонгирању ове врсте промена. Осим тога паркинсонизам, епилепсија, фацијална парализа, полиомијелитис, и друге неуролошке болести често су удружене са појавом себороичног дерматитиса што свакако говори у прилог могуће улоге нервног система код ове кожне болести.

Употреба лекова ако што су неуролептици, циметидин, метилдопа, препарати који садрже арсеник или злато такође је, упозорава наша саговорница, повезана са хроничним формама себороичог дерматитиса. Када је о хранљивим материјама реч, недостатак биотина или абнормални метаболизам есенцијалних масних киселина свакако могу допринети оваквој врсти промена за разлику од недостатка цинка која се раније сматрала значајном.

Докторка Стојковић Филиповић наводи да је у терапији ове врсте обољења најчешће довољна само локална терапија, да се могу примењивати препарати са ниским концентрацијама кортикостероида, обично у комбинацији са антигљивичним лековима, метронидазолом, локалним имуномодилаторима, благим кератолитицима и неутралном терапијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СНИМАК ЈЕ ХИТ: Дошао у Америку из Босне, а на улици затекао симбог бивше Југе (ВИДЕО)