НАДА ЗА СВЕ ОБОЛЕЛЕ: Онколози сматрају да се у лечењу пацијената са карциномом користе све ефикасније терапије

И. К.

06. 02. 2023. у 20:43

ДИЈАГНОЗА рака је до само пре неколико година била смртна казна, али се медицина развија великом брзином тако да данас за многе врсте карцинома постоје ефикасне терапије, пише The Jerusalem Post.

НАДА ЗА СВЕ ОБОЛЕЛЕ:  Онколози сматрају да се у лечењу пацијената са карциномом користе све ефикасније терапије

Институт за онкологију и радиологију / Фото З. Јовановић

Поводом Светског дана борбе против рака, који је обележен 4. фебруара, новинари Јерусалем Поста разговарали су са директором онколошког одељења болнице др Ичилов Идуом Волфом, о томе шта данас морамо да знамо о раку и шта нам будућност носи.

- Рак је болест старости, а како становништво стари видимо све више случајева рака око нас - рекао је Волф ои додао да је добра ствар што су многи Израелци сада свеснији и редовно раде тестове за откривање рака као што су мамографија или колоноскопија, тако да се "рак открива раније и боље лечи".

Волф је дао охрабрујући одговор и на питање о цени коју оболели од рака плаћају током сложених третмана попут хемотерапије.

- Као прво, ако га рано откријемо, биће нам потребно мање третмана, објаснио је, а ако нам требају третмани, чак и овде већ постоје велике промене у односу на оно што је било. Истина, још увек се примењује хемотерапија, посебно код рака дојке, где узрокује губитак косе и више нуспојава, али код других карцинома смо били у могућности да дајемо много мање оштре комбинације и у неким случајевима прелазимо са хемотерапије на све врсте биолошких и имунолошких третмана који су много лакши за пацијенте, тако да апсолутно имамо успеха.

Један од проблема са раком, посебно метастатским, је тај што га је понекад тешко пронаћи или лоцирати, али чак и на овом пољу последњих година је постигнут значајан напредак.

Фото: Депоситпхотос

- Данас већ постоје тестови крви који се развијају у том правцу, који могу да открију заиста ситне елементе тумора у крви, супер супер сензитивни тестови, који могу да покажу чак и ако постоји минимална болест - рекао је Волф и додао да ћемо за три до пет година рутински да користимо ове тестове на здравим људима.

Засад постоје само скрининг тестови који могу да се ураде за рано откривање карцинома.

- Али за неколико година, што није много времена, свако од нас ће отићи код лекара и урадити крвну слику и сазнати има ли рак у раној фази - појаснио је Волф и рекао да су у Енглеској већ започели студију управо о овом тесту и планирају да тестирају неколико стотина хиљада људи.

Према речима др Волфа, око пет одсто случајева рака је резултат генетике и наслеђа, 30 до 35 одсто су мутације узроковане околином, као што су пушење и излагање сунцу, а око 60 процената су други фактори који немају јасан узрок.

Ипак како је закључио овај угледни доктор, чињеница је да се вероватноћа за оболевање од рака смањује, а шанса за опоравак повећава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ