ЛЕКОВИ УКАЗУЈУ НА КАРЦИНОМ? Честа употреба аналгетика и медикамената против лоше пробаве доводи се у везу са раком јајника

И. Ковачић

02. 02. 2023. у 19:24

БРИТАНСКИ истраживачи тврде да навике купаца лекова могу да укажу на ране симптоме повезане са раком.

ЛЕКОВИ УКАЗУЈУ НА КАРЦИНОМ? Честа  употреба аналгетика и медикамената против лоше пробаве доводи се у везу са раком јајника

Фото Shutterstock

Праћење онога што потрошачи купују, преко података са картица лојалности, може да помогне да се препознају особе са раним знацима рака, тврде лекари који су спровели ову студију. Наиме, честа куповина средстава против болова за које не треба рецепт и таблета за лошу пробаву показала је високи фактор ризика од рака јајника, открили су они.

Лекари упозоравају да се дијагноза рака јајника често поставља прекасно, јер не постоји поуздани скрининг тест, а ово оболење не даје специфичне симптоме.

Како преноси Би-Би-Си, Фиона Марфи имала је 25 година када јој је постављена дијагноза и лечена је од ретког типа рака јајника. Она је пар година патила од стомачних грчева и лоше пробаве, за које су лекари упорно мислили да би могли да буду синдром нервозних црева.

- Живела сам на гавискону месецима и месецима пре него што ми је постављена дијагноза рака јајника. Нисам могла да изађем из куће без њега - рекла је ова млада Британка. - Моји симптоми су били неодређени, али су били чести и стални. То је оно на шта морате да обратите пажњу.

Доктор Џејмс Фланеган, главни аутор рада који је финансирао Британски центар за истраживање рака, каже да уз помоћ података из куповине, наша студија је пронашла значајно повећање куповине лекова против болова и лоше пробаве међу женама са раком јајника, и до осам месеци пре дијагнозе, за разлику од жена без рака јајника.

Истраживачи су сарађивали са два продавца по тржним центрима и 283 клијенткиње, које су пристале да поделе своје податке о куповини шест година уназад.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао војна интервенција