ЕДУКАЦИЈА ВРТИЋКЕ ДЕЦЕ: Фармацеути најмлађима држе лекције о здрављу

Ду. К.

06. 10. 2022. у 17:50

ФАРМАЦЕУТСКА комора Србије у октобру наставља акцију едукације деце у вртићима, предшколским установама и школама на различите теме како би деца одмалена стицала знање о здрављу.

ЕДУКАЦИЈА ВРТИЋКЕ ДЕЦЕ: Фармацеути најмлађима држе лекције о здрављу

Фото: Shutterstock

У овом пројекту, који је покренут поводом Светског дана фармацеута (25. септембар), учествује 120 стручњака за ову област, који ће држати предавања деци у 60 градова у Србији. "Апотеке уједињене у акцији за здравији свет", овогодишњи је слоган којим се прославља Светски дан фармацеута. У 3.800 апотека широм Србије, грађанима је доступно 7.200 фармацеута, који имају велику улогу у целокупном систему здравства и ланцу снадбевања лековима.

Одабране су теме у зависности од узраста деце, па смо тако за старије основце, од петог до осмог разреда, наменили предавања - "Психоактивне супстанце", "Час апотекарства на часу историје - откриће пеницилина" и "Час апотекарства на часу биологије - разлике између бактерија и вируса". Млађим основцима и предшколцима, наменили смо тему "Како да порастемо здрави и снажни - каже Славица Милутиновић, директорка Фармацеутске коморе Србије.

Фармацеутска комора константно унапређује улогу фармацеута у здравственом систему, увођењем стандардизованих фармацеутских услуга у апотекама, као што је то у свим развијеним земљама света. Циљ је да се пацијентима оболелим од различитих болести пружи јединствена и квалтетна услуга, заснована на медицинским/фармацеутским доказима и добије бољи здравствени исход у лечењу пацијента.

Тренутно у апотекама има 500 саветника фармацеута, који спроводе четири услуге за пацијенте. Реч је о стандардизованим фармацеутским услугама за пацијенте са астмом и дијабетесом, као и стандардизована фармацеутска услуга приликом издавања антибиотика и Постковид саветовалиште у апотеци - објашњава Милутиновићева.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДБИЛА САМ БОЉИ ЖИВОТ, ТО СЕ НЕ ЗНА: Улога Емилије Попадић била је намењена ДРУГОЈ великој глумици