САВЕТ ДИЈАБЕТИЧАРИМА: Ако не реагујете на инсулин, промените исхрану

И. К.

02. 10. 2022. у 22:20

ОД инсулинске резистенције пати све већи број људи, а узрок је модеран начин живота који подразумева превише хране, а мало физичке активности.

САВЕТ ДИЈАБЕТИЧАРИМА: Ако не реагујете на инсулин, промените исхрану

Foto: Shutterstock/ilustracija

Оно што је важно када је о овом поремећају здравља реч јесте да је први терапијски корак регулисање исхране према савету стручњака и повећање степена рекреације.

Доктор Ана Јеремић, специјалиста опште медицине Дома здравља Вождовац, каже да би неко добио одговор на питање да ли има инсулинску резистенцију треба прво да искрено одговори на читав низ питања лекара везаних за навике у исхрани, редовност оброка, исхрану између оброка, добитак на килажи и слично:

- На основу што прецизнијих одговора, поготову ако код пацијента има ситуација да се јављају изненадни напади глади или добитак на тежини упркос уравнотеженој исхрани и физичкој активности, лекар може пацијента да упути на ОГТТ анализу односно тест оптерећења глукозом - каже др Јеремић.

ОГТТ тест ради се тако што се попије 50, 75 или 100 г глукозе, а онда се у наредна два сата узима узорак крви на сваких 30 минута. Тако се прати ниво шећера у крви, али и инсулина. Овакав унос шећера имитира оброк и шта се дешава са организмом када унесемо оброк пун угљених хидрата.

Фото Shutterstock

Наша саговорница напомиње да уколико се инсулинска резистенција не третира на одговарајући начин она ствара терен за дијабетес, повишене масноће у крви, али и за масну јетру, док високе вредности инсулина у крви, преко бубрега, повећавају крвни притисак.

- Иако је механизам инсулинске резистенције, односно отпорности ткива на инсулин добро познат, ово обољење се неретко и погрешно дијагностикује и беспотребно лечи - каже др Јеремић. - Зато је прва терапијска мера промена хигијенско-дијететског режима.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ РУЧИЦА У АУТУ: Видео запрепастио мреже: Нисам ово схватила за 42 године живота