БЕБЕ ТЕЖЕ ПОДНОСЕ ВРУЋИНУ ОД ОДРАСЛИХ: Током тропских дана потребна је додатна брига о најмлађима

Миљана БРАЈОВИЋ

09. 08. 2022. у 14:50

ВИСОКА температура током лета отежава свакодневни живот и најмлађих.

БЕБЕ ТЕЖЕ ПОДНОСЕ ВРУЋИНУ ОД ОДРАСЛИХ: Током тропских дана потребна је додатна брига о најмлађима

Фото: Shutterstock

Систем за терморегулацију код беба развија се у првих шест недеља живота, што је уједно и најризичнији период када је неопходно предузети високе мере опреза.

Бебе су знатно осетљивије на топлоту и сунчево зрачење него одрасле особе. Педијатар Гордана Илкић каже да је спољашњи слој младе коже, пре треће године много тањи, због чега УВ зраци лакше продиру до ћелија меланоцита, које су задужене за производњу меланина, и зато је, каже "излагање бебе директној сунчевој светлости неодговорност родитеља". То може оставити трајне последице на кожи малишана, као што су меланом и флеке које се могу манифестовати касније у животу, али постоји ризик и од стварања моменталних последица у виду пликова и црвенила, као и опасност од сунчанице и топлотног удара.

Докторка Илкић каже да се треба постарати да бебе уносе довољну количину течности, јер њихов метаболизам није у потпуности развијен и постоји опасност од дехидратације. Осим тога, клима-уређај се мора подесити тако да разлика између унутрашње и спољашње температуре не буде већа од седам степени, а 10 минута пре изласка је треба угасити како би се дете прилагодило на топлоту. Такође, беба не сме бити директно изложена дувању климе.

Родитељи који планирају одлазак на море са малом децом морају се припремити на нешто другачији одмор.

КРЕМЕ БЕЗ ПАРАБЕНА И АЛКОХОЛА

ПРЕ изласка важно је намазати сваки део коже бебе заштитним факторим 50+. По препоруци лекара, најпогодније су креме без парабена и алкохола, а које су водоотпорне и на бази термалне воде. Најпрактичније су креме које остављају плави траг приликом мазања, тако да родитељи буду сигурни да је сваки део коже обухваћен.

- Фактор ризика не сме да постоји уопште! Беби на мору се морају обезбедити сви услови као и код куће, што укључује и повећану опрезност током ових врелих дана. Како би беба удисала јод, са њом се може прошетати поред мора у току раних јутарњих часова, а најкасније до девет сати, а после тог времена беба не би уопште требало да буде на плажи - објашњава докторка Илкић.

Осим коже, морају се заштитити и очи, зато што су зенице детета раширеније, па у првих годину дана живота упијају и до 90 одсто више УВ зрачења него одрасла особа. Обичне пластичне наочаре без ознаке ЦЕ категорије три или четири, упозорава др Илкић, не могу никако да заштите очи малишана. Тенденција родитеља да заштите своје дете од спољашњих фактора често може да доведе до тога да га превише обуку, чак и током лета. Облачење мора бити у складу са високим температурама, дакле, потребно је што више раскомотити бебу, којој је од одеће довољан танки памучни боди светлих боја и шешир за заштиту од сунца.

НАПОЉУ ДО 10 И ПОСЛЕ 16 САТИ

НОВОРОЂЕНЧАД су најосетљивија у току првих месеци живота, док не развију систем за терморегулацију, када су склона брзом прегревању. У том периоду неопходно је избегавати изласке из расхлађених просторија између 10 и 18 часова.

Један од главних начина регулисања телесне температуре је знојење, али како је способност знојења код беба веома мала, долази до "прегрејавања" детета које се испољава у виду топлих руку и стопала, која су иначе хладна.

- Не постоји велика разлика између новорођенчета и бебе од годину и по, стога је битно да се све мере опрезности подједнако примењују на све малишане и да родитељи буду упознати са свим опасностима које доносе ови топли месеци - упозорава др Илкић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило