МУШКАРЦИ, НА СУНЦЕ НИКАКО БЕЗ ЗАШТИТЕ: Пазите се не одмору - смртност од меланома код јачег пола се - утростручила

В. Н.

02. 08. 2022. у 09:50

ИАКО је сезона летовања и годишњих одмора, савет дерматолога је да избегавате суначње, односно да се контролисано и под заштитом излажете сунчевим зрацима, поготово ако сте припадник јачег пола.

МУШКАРЦИ, НА СУНЦЕ НИКАКО БЕЗ ЗАШТИТЕ: Пазите се не одмору - смртност од меланома код јачег пола се - утростручила

Фото Shutterstock

Јер, стопа смртности од рака коже се утростручила међу мушкарцима у последњих 50 година.

Добротворна организација за истраживање рака у Уједињеном Краљевству утврдила је да је од 1972. године смртност од меланома порасла за 219 одсто код мушкараца, у поређењу са повећањем од 76 одсто код жена.

Ова добротворна организација верује да би пораст броја јефтиних аранжмана за летовање могао да буде узрок, јер су људи изложени јачем УВ зрачењу у сунчанијим земљама.

Мушкарци имају 69 одсто већу вероватноћу да ће умрети од рака коже сваке године него жене. Готово 17.000 нових случајева меланома дијагностикује се у Уједињеном Краљевству сваке године, што га чини првим најчешћим раком, с око 2.000 смртних случајева годишње, како пише "Дејли мејл".

Истраживање је утврдило да се рак коже најчешће појављује на трупу мушкараца, у односу на друге делове тела. Међутим, стручњаци такође кажу да су мушкарци уопштено уверени и самопоуздани по питању отпорности на опасност од сунца, стога би то могао бити један од важних фактора.

Стопе преживљавања нод меланома зависе од тога када је рак коже дијагностикован.

БОНУС ВИДЕО - ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПЛАЖУ И СУНЧАЊЕ: Како да ово уживање буде здраво и безбедно

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТЕСЛИНЕ РЕЧИ КОЈЕ ПЛАШЕ: Како ће изгледати свет у 2100. години - ограничење потомства, стерилизација, хигијена и загађеност