ЗНАЧАЈА ХПВ ВАКЦИНЕ СВЕСНА ТЕК ТРЕЋИНА: Поражавајући резултати истраживања у Србији

И. Ковачић

13. 07. 2022. у 19:50

РАК грлића материце дијагностикован ми је када сам имала 36 година и прошла сам голготу у лечењу.

ЗНАЧАЈА ХПВ ВАКЦИНЕ СВЕСНА ТЕК ТРЕЋИНА: Поражавајући резултати истраживања у Србији

Фото Shutterstock

На срећу, све се добро завршило, мада и даље патим од последица зрачења и хемотерапије. Зато сам пресрећна што је нашој деци данас доступна вакцина против ХП вируса - рекла је Виолета Ивковић (65) из Београда која је имала само 36 година када јој је постављена дијагноза овог карцинома који, између осталих, узрокују ХП вируси.

С обзиром на искуство ова Београђанка нема дилему да ли би њени унуци требало да приме вакцину против ХПВ инфекције, која је о трошку осигурања доступна за дечаке и девојчицама од девет до 19 година, а осим рака грлића материце штити и од рака пениса, вагине и ануса.

За разлику од Виолете, већина родитеља има дилему да ли да вакцинише своје дете ХПВ вакцином, јер истраживања показују да је информисаност о хуманом папилома вирусу (ХПВ) у Србији изразито мала у поређењу са европским земљама. Само 31 одсто наших грађана зна да ХПВ може да изазове рак и код мушкараца и код жена, док је у Европи тај проценат много већи и износи 67 одсто.

- Немамо поверење у вакцине, али се и мање консултујемо са лекарима, па се тако свега 12 одсто грађана проактивно обраћа лекару у вези вакцинације детета против ХПВ, док то чини чак три пута више Европљана - рекла је др Мима фазлагић, гинеколог.

Виолета Ивковић, Фото Ј. Симовић

То је показало истраживање спроведено у нашој земљи.

Докторка Фазлагић напомиње да је рак грлића материце четврти најчешћи облик рака код жена у свету и годишње од њега умре око 300.000 пацијенткиња. Са више од 1.300 новооболелих и приближно 500 умрлих жена, рак грлића материце други је водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака код жена у Србији.

- У нашој земљи се уочава да је велики број младих заражено ХПВ вирусом - каже др Фазлагић.

- Сматра се да је у свету популација од 17 до 23 година заражена више од 80 одсто овим вирусом. Код нас је сигурно мало више, јер млади не користе заштиту. Та масовна зараженост ХПВ-ом је узроковала да се рак грлића материце јавља у већем проценту.

Најалармантније је што је сада пик појављивања првих симптома рака грлића материце код жена око 32. до 35. године живота, у односу на период од пре неколико деценија када је овај тип карцинома била болест старијих жена.

Деветовалентна ХПВ вакцина од скоро је почела да се даје деци у домовима здравља широм Србије.

Фото: Пиксабеј

- У протекле две недеље вакцинисали смо више од 180 деце, а међу њима је било чак 40 дечака - каже др Јелена Митровић, начелница педијатрије у дому здравља Чукарица.

- Први пут смо добили 100 доза за целу Чукарицу и то смо за три дана потрошили. За сада смо задовољни одзивом и интересовањем родитеља. Имамо списак родитеља које ћемо позвати кад стигне следећи контингент.

Након 15 година вакцина се даје у три дозе, јер је имуногеност боља код млађе деце и зато они примају једну дозу мање. Такође, ако је особа већ имала први сексуални контакт треба да прими вакцину, јер се није сигурно сусрела са свих девет типова вируса. Менструални циклус нема везе са давањем вакцине, као ни то да примање вакцине не искључује једног дана редован одлазак гинекологу и коришћење контрацепције. Сама употреба кондома без вакцине није довољна, јер се ХПВ преноси и путем коже пре него што се кондом уопште стави, навела је др Митровић.

Докторка митровић је појаснила и да је најбоље да дете са 12 година прими вакцину, као и да се она може дати истовремено са вакцином против дифтерије и тетануса у седмом разреду. Имунитет након вакцинације траје сигурно 10 година, али нема индиција да након тога он опада.

Фото: АП

У Европи развијенија свест

СТРУЧЊАЦИ у Србији сагласни су да су људи у Србији, али и у Европи, након ковида на исти начин оптерећени новим информацијама о вакцинама.

- Важност да дете буде вакцинисано против свих заразних болести за које постоји цепиво, разуме 71,8 одсто грађана Србије, док је у Европи та свест далеко већа и износи 90 одсто - рекла је др Мима фазлагић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!