"АЛЦХАЈМЕРА" ОТКРИВАЈУ ВЕШТАЧКОМ ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ: Дијагностика ће помоћи у лечењу

В. Н.

14. 07. 2022. у 09:50

ДИЈАГНОСТИКОВАЊЕ Алцхајмерове болести донедавно било је веома захтевно, поготово у раним фазама овог неуролошког обољења, када се пацијенту још може помоћи. Међутим, примена нових приступа изменила је ову ситуацију.

АЛЦХАЈМЕРА ОТКРИВАЈУ ВЕШТАЧКОМ ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ: Дијагностика ће помоћи у лечењу

Фото Shutterstock

Експеримент британских научника показао је да ова болест може прилично прецизно да се дијагностикује на основу резултата добијених снимањем магнетном резонанцом мозга. Истина, уз један важан услов, а то је да слике не треба да проучава и анализира неуролог, већ машина коју је он обучио. Тачније, вештачка интелигенција.

Британски научници објашњавају да су програми за самоучење одавно развили способност да дијагностикују многе болести, неке чак и боље од лекара. Једноставно зато што ниједан лекар није у стању да има на уму стотине или чак хиљаде рендгенских снимака, па чак и у високој резолуцији. А чак и да може, сваком неурологу би били потребни дани, или чак недеље, да упореди сваки од њих са оригиналом, односно сликом одређеног пацијента.

Уместо лекара ово успешно ради компјутерски алгоритам за само неколико сати и то врло прецизно.

Научници са Империјал колеџа у Лондону, најпре су нахранили паметну машину скеновима мозга скоро 800 пацијената, а затим су јој дали задатак од ње да анализира потпуно другачији скуп слика. Вештачка интелигенција је тачно идентификовала Алцхајмеров синдром у 98 одсто случајева.

Фото Shutterstock

Штавише, код 79 одсто пацијената алгоритам је тачно одредио у којој фази је болест, међу којима и у најранијој.

Истраживачи кажу да до данас ниједна од једноставних и широко доступних дијагностичких метода није способна да предвиди развој Алцхајмерове болести са таквом запањујућом тачношћу.

Иако не постоји лек за Алцхајмерову болест, њено рано откривање омогућава пацијентима [...] да добију сву доступну негу и подршку и започну лечење како би могли лакше да се носе са симптомима и планирају будућност.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ШОУ У СЕОСКОМ ФУДБАЛУ: Исписница из клуба којој се смеје Србија - видите шта пише