СПРЕЧИТЕ ПУТНИЧКУ ДИЈАРЕЈУ НА ВРЕМЕ: У сезони годишњих одмора половина туриста заврши са стомачним тегобама

В. Н.

03. 07. 2022. у 09:50

ПОЛОВИНА туриста се током пута или по доласку на жељену дестинацију суочи са путничком дијарејом.

СПРЕЧИТЕ ПУТНИЧКУ ДИЈАРЕЈУ НА ВРЕМЕ: У сезони годишњих одмора половина туриста заврши са стомачним тегобама

Фото Shutterstock

Ово стање осим честим и течним столицама може да буде праћено и повраћањем. Да би се то спречило саветује се да се два до три дана пре одласка на пут почне са узимањем пробиотика и да се исти пију све време летовања.

Професор др Невена Дивац, фармаколог, каже да је путничка дијареја најчешће изазвана бактеријама као што су ешерихија, салмонела, шигела, а ређе вирусима и протозоама:

- Ову врсту дијареје најчешће добијају особе које путују у суптропска и тропска подручја, и ризик је већи у земљама у развоју, али није искључено ни да се може добити и у најразвијенијим земљама са високим хигијенским стандардима. Да би се спречила, првенствено су важне хигијенске мере - прање руку, куповање хране искључиво на сигурним местима, избегавање хране која није термички обрађена. У зависности од подручја у које се путује, потребно је спроводити и додатне мере као што су избегавање воде из чесме, неољуштено воће и поврће,  лед и храну која стоји на отвореном као што је популарни "шведски сто".

Путничка дијареја најопаснија је за малу децу и старије особе јер може да дође до губитка течности и електролита, поготово уколико дође и до повраћања, које може код појединих особа бити чак и животно угрожавајуће.

- Уколико дође до дијареје и повраћања, најважније је спречити дехидрацију, уносом довољних количина течности - каже др Дивац. - Родитељима мале деце саветујем да на пут понесу кесице прашкова за рехидрацију које се растварају у води пре употребе и садрже добро балансиране електролите. Ова надокнада се спроводи давањем раствора кашичицом, а повраћање није препрека за њихову примену.

Професорка Дивац напомиње да се дијареја може брзо зауставити помоћу лека "лоперамид":

Фото Shutterstock

- Он смањује покретљивост црева и број и учесталост столица и омогућава путнику да се укрца у превозно средство и издржи пут. Овај лек не треба давати деци, а одрасли би требало да га користе што краће јер не доводи до излечења већ само привремено смирује симптоме. Међутим, уколико је дијареја изавана неким облицима амеба или протозоа, неопходна је циљана терапија амебицидима и антипаразитарним лековима, у складу са локалним препорукама.

Да би се избегли непријатно искуство са путничком дијарејом могу да се користе и пробиотици.

- У превенцији је потребно почети са применом пробиотика два до три дана пре пута и наставити све време боравка - каже професорка Дивац. - Највише доказа о ефикасности има за пробиотике који садрже гљивицу сахарамоцес буларди, и то у дози од 250 до 1.000 мг дневно. Пробиотици могу да се користе и у лечењу путничке дијареје, уз мере рехидрације и осталу терапију по потреби.

Наша саговорница каже да уколико се примењују пробиотици који садрже лактобацилусе и бифидобактерије, њихова ефикасна доза у превенцији је од 106 до 109 ЦФУ - што означава број колонија бактерија. Када се користе за лечење онда би их требало узимати у дози од 109 до 1.010 ЦФУ. Пробиотици који садрже бактеријске колоније не смеју се примењивати истовремено кад и антибиотици, већ са размаком од најмање два сата, док се сахарамоцес буларди може примењивати истовремено са антибиотицима.

Фото Shutterstock

Пребиотик и синбиотик

ОСИМ пробиотика, у последње време се често чују појмови пребиотик и синбиотик.

- Пребиотици су ферментисани састојци хране који се и комерцијално производе као додаци исхрани и добра су подлога за развој корисне цревне флоре - каже професорка Невена Дивац, фармаколог.

- Синбиотици садрже комбинацију пребиотика и пробиотика. Међутим, ефикасност ових комбинација није још увек научно потврђена, за разлику од пробиотика.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЛАКШИ И НАЈТЕЖИ ЈЕЗИЦИ ЗА УЧЕЊЕ: Постоји пет категорија - видите у којој се налази СРПСКИ