Редовни прегледи су кључ здравља ока

Промо

23. 05. 2022. у 10:00

За већину људи, вид је најкориснији од свих чула. Омогућава нам да разумемо свет око себе као и да се крећемо и сналазимо у њему. Како би нам наше очи служиле на најбољи могући начин, неопходно је да поведемо рачуна о њиховом здрављу.

Редовни прегледи су кључ здравља ока

Фото: Промо

Неки људи с времена на време имају проблеме са видом, који се често повећавају с годинама. Многи од ових проблема су мањи и везани су за диоптрију ока. Међутим, постоје озбиљни проблеми који могу изазвати велика оштећења очију, укључујући трајни губитак вида. Промене у видном пољу као што су замагљен или искривљен вид, таласасте линије, тамне тачке у централном виду, као и флеке у видном пољу су неки од знакова поремећаја мрежњаче. Такође, могу да се јаве и изненадни бљескови светлости, нагли пораст притиска, замагљен централни вид или потпуни губитак вида.

Према подацима Светске здравствене организације, болести мрежњаче су веома честе и од њих болује најмање 2,2 милијарде људи. Како се јављају у задњем делу ока и нису јасно видљиве, то их чини тежим за дијагностиковање док не буде прекасно и оштећење неповратно. Срећом, већина проблема са видом, укључујући и оне који су веома озбиљни, може се спречити или успорити. Тако да се више од милијарду оваквих оштећења вида може адекватно избећи.

Најбољи начин за спречавање проблема слабовидости или бар његовог напредовања је да редовно посец́ујете свог очног лекара. Годишњи прегледи приликом којих се на безболан начин испитује оштрина вида, контролише очни притисак и ради детаљна контрола очног дна, обезбеђују дуготрајно здравље очију и рано откривање проблема. А уколико имате било какве изненадне промене у виду, потребно је да се јавите свом офталмологу који ће детаљном дијагностиком дати најбоље препоруке за вас.

Већ настала оштећења на мрежњачи је могуће лечити, али су резултати знатно бољи уколико се лечење предузме пре настанка озбиљнијих оштећења. У томе се и огледа значај постављања ране дијагнозе и правовременог почетка лечења. Јер кључ очног здравља лежи управо у превенцији и редовним офталмолошким прегледима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)