ПОСЛЕ 60. МОЗАК СПОРИЈЕ РАДИ: Резултати експеримента - Старији људи спорије реагују на промене

В. Н.

20. 05. 2022. у 20:50

БРЗИНА рада мозга почиње да се смањује тек после 60. године живота, закључак је великог истраживања у коме је учествовало више од милион учесника.

ПОСЛЕ 60. МОЗАК СПОРИЈЕ РАДИ: Резултати експеримента - Старији људи спорије реагују на промене

Фото: Shutterstock

Ови нови налази оспоравају претходне претпоставке да брзина рада мозга достиже свој врхунац у двадесетим.

Како старимо, потребно нам је више времена да реагујемо на промене у нашем окружењу или на стимулансе. Ово успоравање одговора, тачније времена за који нам је потребно да реагујемо, почиње око 20. године живота. Ово успоравање времена одговора се постепено повећава са годинама.

Милион људи је учествовало у овом онлајн експерименту који је мерио време њихове реакције на когнитивни задатак, да категоризују одређене речи и слике које би се појавиле на екрану притиском на тачан тастер у простору за одговор.

Научници су забележили да је време одговора почело да успорава након 20. године. Међутим, открили су да се ово успоравање може приписати све већем опрезу при доношењу одлука. Улогу у споријем времену одговора имају и спорији процеси који немају везе са доношењем одлука. У питању је, на пример, време потребно за притискање тастера.

Ментални процес доношења одлуке није почео да успорава све до 60, али после тога брзина рада мозга почиње прогресивно да опада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара