МУШКАРЦИ ПАЗИТЕ СЕ: Упозорење стручњака -Атрофија тестиса због стероида и лекова!

И. Ковачић

21. 05. 2022. у 09:50

УПОТРЕБА стероида како би се "напумпали" мишићи и честа промена сексуалних партнера, мушкарце може да доведе до смањења или атрофије тестиса.

МУШКАРЦИ ПАЗИТЕ СЕ: Упозорење стручњака -Атрофија тестиса због стероида и лекова!

Фото: Free Images Pixabay

У репродуктивној фази живота, овај поремећај узрокује губитак сексуалне жеље и плодности. Код старијих, најчешће услед примене неких лекова, такође може да дође до смањивања полних жлезда. У том случају, они чешће испољавају компликоване ендокринолошке поремећаје, неретко развијају гојазност женског типа и зато им је неопходна надокнада хормона. Последице атрофије тестиса су мање уколико се смањи само један тестис, јер други може да произведе довољне количине тестостерона и сперматозоида.

У интервјуу за "Новости" доктор Богомир Милојевић, уролог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да се атрофија тестиса лако препознаје голим оком:

- Најчешће се пацијенти сами јављају лекару када примете смањење ових полних жлезда. Тако да је и лекарима углавном довољан само клинички преглед како би се дијагностиковало смањење тестиса, али се тек ултразвучним прегледом могу детаљније проценити промене. Лабораторијским анализама се проверава хормонски статус, док се сперматограмом могу уочити промене сперматозоида.

* Шта све може узроковати атрофију тестиса?

- Постоје разна стања која могу да узрокују појаву смањених тестиса, а међу најчешћима су инфекције. Вирусне инфекције, поготову код деце која су имала заушке, могу да доведу до компликација на тестисима. Поред вирусних, и бактеријске инфекције су предиспонирајући фактор за развој атрофије ових жлезда, поготову код сексуално активних мушкараца. И вирусне и бактеријске инфекције доводе до упале тестиса, која временом доводи до смањења тестиса.

* Да ли постоје неки унутрашњи, органски узроци?

- Да, узроци се могу пронаћи и у поремећају циркулације код пацијената са проширеним венским системом око тестиса (варикокела), губитком циркулације код увртања тестиса (торзија тестиса). Да невоља буде већа, атрофија тестиса може да настане и јатрогено, односно током оперативног лечења. Такође, постоје и урођена генетска оштећења као што је Клинефелтеров синдром.

Фото В. Данилов

Др Богомир Милојевић

* Зашто долази до атрофије тестиса у старијем животном добу?

- Најчешће због дуготрајне употребе појединих лекова или примене хемотерапије. Иначе, атрофични тестис или тестиси одраслог мушкарца имају запремину мању од 20 мл и краћи су од четири центиметра, односно постоји диспропорција између величине у поређењу са другим тестисом. Значајним смањењем тестиса сматра се уколико се јавља атрофија до 50 одсто и већа.

* Ако се атрофија јави само на једном тестису, да ли је то боља варијанта?

- Јесте, јер код атрофије једног тестиса нема већих ендокринолошких поремећаја, с обзиром на то да други тестис продукује тестостерон и сперматозоиде. Уколико се атрофија јавља на оба тестиса, онда долази до последичних промена у продукцији сперматозоида и долази до инфертилитета. Такође, дешава се и промена у продукцији полних хормона, услед чега долази до губитка сексуалне жеље и јављају се проблеми са потенцијом, а може да дође до губитка мишићне масе и снаге, до промене расположења и гојазности карактеристичне за женско тело.

* Зависе ли последице и од тога које ћелије су захваћене променама?

- Тестиси се састоје од герминативних ћелија (стварају сперму) и Лејдигових ћелија (стварају хормон тестостерон). Уколико су захваћене само герминативне ћелије, атрофија доводи до стерилитета. Уколико су захваћене Лејдигове ћелије, настаје смањење секундарних полних карактеристика: губитак либида, губитак мишићне и телесне масе, као и промена расположења.

* Како се лече атрофирани тестиси?

- Атрофија тестиса не захтева увек хируршко лечење, што пре свега зависи од узрока. Код злоупотребе анаболичких стероида, обуставом истих враћа се првобитна функција и величина тестиса. У неким случајевима, опет зависно од узрока, тестиса се могу правовремено оперисати и спречити даље пропадање ткива. То је, на пример, случај код торзије тестиса. Ти пацијенти обично имају јак и изненадни бол у пределу тестиса као последицу акутне исхемије.

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

* Шта је опција у таквим ситуацијама?

- Хитна хируршка интервенција у циљу деторквације и фиксације тестиса неопходна је у првих шест сати како би се сачувало ткиво тестиса од даљег пропадања. Међутим, неретко се дешава да је ткиво неповратно уништено, са оштећеном функцијом, па се пацијент прати ради процене ефекта. Уколико постоји ендокринолошки поремећај, може се спроводити хормонска супституција како би се неутралисали симптоми хормонског недостатка.

* Шта се дешава уколико се атрофија тестиса не лечи?

- Нелечена атрофија тестиса може довести до губитка тестиса. Ако се узрок атрофије тестиса не отклони, болест прогресивно напредује и може довести, поред неплодности, и до менталних поремећаја. Сваки мушкарац може смањити ризик од настанка атрофије тестиса, што подразумева неузимање анаболичких стероида и одлазак урологу чим се осети бол који указује на упалу тестиса. Такође мушкарци када примете проширене вене тестиса (обично на левом тестису) треба да се консултују са урологом.

Још се испитује утицај "ибупрофена"

* Који лекови могу да оштете тестисе?

- "Ибупрофен", лек који се пије за ублажавање бола и снижавање телесне температуре, лоше утиче на плодност мушкарца, показала је нова студија која је спроведена на мушкарцима од 18 до 35 година. Испоставило се да "ибупрофен" у максимално препорученој дневној дози смањује ниво тестостерона у крви и самим тим доводи до дисфункционалности тестиса. Хормонска неуравнотеженост узрокована смањењем тестостерона може довести до појаве хипогонадизма, а то значи да уз неплодност буде присутна и депресија и ризик од кардиоваскуларних болести. Међутим, ова студија мораће да се потврди на већем броју испитаника и да се утврди да ли "ибупрофен" трајно оштећује плодност.

БОНУС ВИДЕО - Вежбе за рамена: Ослободите се напетости након дуготрајног седења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара