АНТИДЕПРЕСИВИМА ПРОТИВ МИГРЕНЕ? Поједине терпије и превентивно могу да делују код болова главе

В. Н.

30. 03. 2022. у 19:08

МИГРЕНА, васкуларна главобоља, доводи до значајне онеспособљености пацијената и умањује квалитет живота оболелих.

АНТИДЕПРЕСИВИМА ПРОТИВ МИГРЕНЕ? Поједине терпије и превентивно могу да делују код болова главе

Фото: Free Images Pixabay

Чешћа је код жена због хормонских утицаја, највише оболелих је у четвртој и петој деценији живота, тада је једнака код оба пола, а потом постепено опада број оболелих. Особе с мигреном чешће него остали имају алергије, бронхијалну астму, инфламанторни колитис, улкусне болести, анксиозност, депресију, епилепсију, МУ. Карактеришу је понављани напади главобоље, праћени неуролошким и системским феноменима.

Обично се код блажих облика као терапија дају нестероидни антинфламанторни лекови.

- Неки антидепресиви могу да помогну код мигрене тако што се примењују превентивно, у дужем периоду, и тада спречавају нападе мигрене. У такве антидепресиве спадају амитриптилин, нортриптилин, дулоксетин и венлафаксин. Остали антидепресиви, који се иначе често користе, немају сигурно дејство у превенцији напада мигрене - каже др Слободан Јанковић, фармаколог.

Фото З. Јовановић

 

Према његовим речима, пре коришћења ових лекова лекар мора да утврди да се заиста ради о мигрени, и да су напади толико учестали да је профилакса оправдана тј. да корист од њихове примене надилази ризик од евентуалних нежељених дејстава.

- Профилаксу мигрене мора прописати лекар, никако пацијенти не би смели на своју руку да је користе - истиче др Јанковић.

БОНУС ВИДЕО - Основне вежбе за истезање врата: Довољна је само једна столица

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХТЕО ЈЕ ДА ТЕ УБИЈЕ: Лауш избегао смрт на сету Боја на Косову