КАД ЗАХЛАДИ, ПАТИ СРЦЕ, КАД ОТОПЛИ - ВЕНЕ: Промене спољне температуре негативно утичу на крвне судове

И. Ковачић

09. 03. 2022. у 19:50

СМЕНЕ топлих и хладних дана могу да буду додатно оптерећење за оболеле од хипертензије, срца и васкуларних болести, код којих промена времена погоршава тегобе.

КАД ЗАХЛАДИ, ПАТИ СРЦЕ, КАД ОТОПЛИ - ВЕНЕ: Промене спољне температуре негативно утичу на крвне судове

Фото Shutterstock

Ни здраве особе нису имуне на честе промене атмосферског притиска и температуре, па лекари и њима саветују да обрате пажњу на "шетање" крвног притиска. Код њих пад температуре углавном доводи до појаве главобоље и напетости, док њен нагли пораст доноси осећај умора и болова у мишићима и зглобовима.

Доктор Драгица Степић, васкуларни хирург, каже да су при наглим променама температуре чешће хипертензивне кризе, мождани и срчани удари:

- Уколико је особа млађа и здравија, и њени компензаторни механизми су већег капацитета, па се брже и лакше прилагођава и израженим променама температуре. Промене крвног притиска краће ће трајати и лакше ће се стабилизовати. Код старијих особа са више хроничних болести компензаторни механизми нису тако ефикасни.

Осцилације температуре на дневном нивоу наниже требало би да се чувају они са срчаним обољењима.

Фото Архива

- Хладноћа доводи до стезања крвних судова како периферних, тако и крвних судова који исхрањују срчани мишић - каже др Степић. - Стезање периферних крвних судова манифестује се као бледило, хладноћа, болови у ногама приликом кретања, а и значајно се смањује дистанца коју болесник може да пређе без бола. С друге стране, стезање крвних судова срца може да буде узрок учесталије појаве бола у грудима, па чак може довести и до инфаркта срца.

Докторка Степић каже да то важи и за особе које немају атеросклеротске плакове и сужења артерија, а још више за оне који их имају. Услед хладноће неретко може да дође до критично ниског нивоа протока крви кроз артерију. Хладноћа делује на исти начин и на крвне судове мозга, па може бити узрок шлога.

У ситуацијама када жива у термометру скаче, најизраженије тегобе имају пацијенти са болестима венског система.

- Особама са проширеним венама отопљавање доноси много више проблема од захлађења - каже др Степић. - Код њих сразмерно повећању топлоте долази до отицања ногу, појаве бола и грчева, запаљења коже и поткожног ткива и до чешће појаве запаљења вена са стварањем тромба. Ови пацијенти посебно греше када због отопљавања одустају од за њих најделотворнијег лека, а то је ношење компресивних чарапа. Зато би требало да знају да, без спољашње компресије, вене на ногама се изразито прошире и препуне, притисак крви у њима знатно порасте. Због повишеног венског притиска, ноге изражено отичу, а може да дође до појаве ситних пукотина на кожи услед растезања, као и до цурења лимфе из њих. У таквим случајевима и могућност инфекције коже и поткожног ткива је велика и додатно отежава ситуацију.

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Не игноришите тегобе

ПОВИШЕНЕ вредности крвног притиска могу да трају од три до пет година, без карактеристичних симптома који би особу упозорили да предузме озбиљне кораке и посети лекара. - Нема специфичних симптома хипертензије - каже др Степић. - Ипак, уколико често патите од главобоље, зујања у ушима, напетости у глави, црвенила лица без повода, а присутни су и замарање, притисак у грудима, прескакања срца, требало би потражити помоћ специјалисте.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи