У ВРТИЋ ТЕК СА ТРИ ГОДИНЕ? Препорука стручњака - Код честих респираторних инфекција одложите полазак детета у колектив

И. Ковачић

02. 02. 2022. у 09:45

ДЕЦА узраста од две до пет година најподложнија су акутним респираторним инфекцијама. Међу њима, није мали број оних која су више времена болесна него здрава, што родитељима задаје велике бриге и око њиховог здравља и око чувања детета.

У ВРТИЋ ТЕК СА ТРИ ГОДИНЕ? Препорука стручњака - Код честих респираторних инфекција одложите полазак детета у колектив

Фото Н. Живановић

Да би се учесталост инфекција међу најмлађима смањила, поготово сада у време пандемије, педијатри саветују да дете ако има добар имунитет, са навршених годину и по може да крене у вртић. Али, ако се повремено разболева онда да три дана иде у колектив, а два дана, уз викенд, буде код куће. За оне малишане који су више болесни него здрави препоручују се додатна испитивања, а полазак у обданиште тек са пуне три године.

У интервјуу за "Новости" др Катарина Станковић, специјалиста ОРЛ у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", каже да чешће и понављане респираторне инфекције могу да се јаве услед више различитих фактора:

- Најчешћи разлог је колективни боравак где због великог броја деце долази до директне комуникације између малишана од којих су неки резервоари патогених микроорганизама. Што су деца млађа, то је њихов имунолошки систем слабије развијен, јер претходно нису долазила у контакт са патогеним проузроковачима, те се веома често дешава да деца по поласку у колектив стално буду болесна.

* Колико су хроничне болести подлога за честе респираторне инфекције?

- Трећи разлог код великог броја деце су неке од хроничних тегоба горњих дисајних путева као што су увећан трећи крајник, алергијски ринитис или склоност ка опструкцији дисајних путева. Та деца су чешће болесна јер имају хронична стања због којих су подложнија чешћим инфекцијама, у односу на децу која томе нису склона. Следећи разлог је атопија или склоност ка алергијским реакцијама. Деца атопичари су склонија чешћим респираторним инфекцијама, као и продуженом кашљу након инфекција.

Др Катарина Станковић / Фото приватна архива

* Да ли су за лечење респираторних инфекција код деце увек потребни антибиотици?

- Лечење респираторних инфекција је индивидуално и захтева апсолутно лекарски приступ. У зависности од клиничке слике детета педијатар процењује да ли су неопходне допунске анализе и које. Не треба на своју руку радити брис носа и ждрела или анализу крвне слике и ЦРП, јер се тумачење анализа комбинују са клиничким налазом. У случају да налази указују на вирусну инфекцију, антибиотици се апсолутно не препоручују. Тада је најбитнија симптоматска терапија којом ублажавате или уклањате симптоме болести. Ако се сумња или потврди бактеријска инфекција, лекар ће да пропише адекватан антибиотик.

* Како да се лечи дете када нису потребни антибиотици?

- Уколико се ради о акутним инфекцијама горњих дисајних путева, треба знати да све инфекције полазе од носа. Уколико се ради о обичној прехлади довољна је тоалета носа спрејовима морске воде и издувавањем носа, уз аналгоантипиретик уколико је прати повишена телесна температура. Апсолутно је забрањено коришћење вазоконстрикторних капи за нос код деце млађе од две године, али и код старије без консултације са лекаром. Све друге вирусне инфекције захтевају преглед педијатра ради саветовања симптоматске терапије.

Фото: Депоситпхотос

* Колико су вакцине ефикасне против респираторних инфекција и њихових компликација?

- Када говоримо о општим мерама у превенцији здравља код деце, најбитнија је редовна и правовремена вакцинација деце. Већина вирусних инфекција за које постоје вакцине такође улазе кроз слузницу носа, али правовремена вакцинација ће спречити честе и компликоване акутне инфекције горњих дисајних путева. Последњих година откако је уведена антипнеумококна вакцина у редовну имунизацију, број деце са озбиљним клиничким сликама акутне упале средњег ува и отогеним компликацијама се значајно смањио. Када је реч о актуелном ковиду, веома је битно саветовати родитеље да своју децу вакцинишу против ове болести.

Испирање носа

* КАКО да дете не буде стално прехлађено и да не изостаје из школе и вртића, поготово у ово доба године?

- Актуелности у превенцији инфекција горњих дисајних путева нарочито су добиле на значају у претходне две године, јер смо се сусрели са пандемијом, тако да су се мере заштите подигле на виши ниво. Једна од њих показала се врло ефикасном. Наиме, показало се да бројне респираторне инфекције могу ефикасно да се спрече једноставним испирањем носа током боравка у колективу, а поготово по повратку кући.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)