ДРХТЕ ВАМ РУКЕ, ИЛИ МНОГО ТРЕПЋЕТЕ? Нису све сметње неуролошке, некада је проблем - психа

И. К.

25. 01. 2022. у 09:40

ПОДРХТАВАЊЕ руку, увртање, жмиркање или трептање обично се сматрају неуролошким проблемом. Међутим, око пет одсто ових невољних покрета није узроковано поремећајима у раду мозга, него су психогени.

ДРХТЕ ВАМ РУКЕ, ИЛИ МНОГО ТРЕПЋЕТЕ? Нису све сметње неуролошке, некада је проблем - психа

Фото Shutterstock

Да би се направила разлика и дефинисао разлог за појаву болести невољних покрета у Универзитетском клиничком центру Србије (УКЦС) на Клиници за неурологију на одељењу за невољне покрете постоји група неуролога која контролише и прати оболеле са невољним покретима, а који тесно сарађују са психијатрима. Сходно томе, они могу да издвоје оне оболеле за чије се тегобе сматра да су психогене.

Професор др Марина Светел, помоћник директора Клинике за неурологију УКЦС каже да се сматра да је око пет одсто невољних покрета психогено, а да се у специјализованим установама које лече оболеле са невољним покретима и чешће срећу са овим пацијентима:

Тремор и тикови

- Најчешће се у групи психогених невољних покрета виђа психогени тремор, док се остали облици невољних покрета бележе ређе. Примера ради, најређе се срећу тикови - каже др Светел.

Наша саговорница каже да су сви невољни покрети на неки начин под утицајем психе. Јер, до погоршања долази у стањима ансиозности, напетости, узнемирености, док их смиреност и релаксација умањују и ублажавају.

- Када је узрок невољног покрета искључиво психолошки, такве невољне покрете одликују нагло нестајање или прерастање у други тип невољног покрета, промена интензитета са скретањем пажње, промена интензитета са замарањем, стање без погоршања после наглог настанка сметњи и добар одговор на сугестију или примену плацеба - каже професорка Светел. - Ипак, дијагнозу не би требало постављати само на основу једног прегледа у амбуланти, јер било какво рано суочавање пацијента са чињеницом да има психолошки, а не неуролошки проблем може да буде контрапродуктивно.

 

Фото З. Јовановић

Након детаљних испитивања и искључивања неуролошке основе за невољне покрете, може да се спроведе лечење.

- Пацијенту би требало објаснити да верујемо да има проблем, да разумемо да се не "претвара" и да ће се стање поправити, као и да ће у лечење бити укључени психијатри и некада физијатри - каже наша саговорница.

Без промена на мозгу

ПРОФЕСОРКА Марина Светел напомиње да су, генерално говорећи, невољни покрети болести у којима је мозак најчешће без видљивих патолошких промена.

- Због тога кажемо да су ничим изазване, односно идиопатске - наводи професорка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИПАК СЕ ЧУВАЈТЕ ПРОМАЈЕ: Пазите се вентилатора, клима уређаја и ветра - могу довести до здравствених проблема