КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА НАОЧАРЕ? Савет стручњака - ево када и поред диоптрије не морате да користите помагала за вид

И. Ковачић

24. 01. 2022. у 15:00

КАДА очни лекар у извештају напише да имате диоптрију плус 0,5 или 0,75, то ипак не значи да су вам наочаре неопходне. Све зависи од тога колико и даље успешно можете да читате без њих и на тај начин приморате око да се и само фокусира и изоштрава, било да гледате на даљину или близину. Али, ако читање замара и узрокује главобољу, што истини за вољу мучи већину, онда су наочаре неизбежне.

КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА НАОЧАРЕ? Савет стручњака - ево када и поред диоптрије не морате да користите помагала за вид

Фото Приватна архива

Доцент др Весна Јовановић, офталмолог Клиничко-болничког центра "Звездара" и потпредседник Српског друштва хирурга катаракте и рефрактивних хирурга, у интервјуу за "Новости" каже да су у току разна испитивања у вези са исхраном или са очним капима за омекшавање сочива ради спречавања старачке далековидости. Засад никакви опипљиви резултати нису обелодањени:

- Капи које сужавају зеницу су показале да могу да помогну у смањењу зависности од наочара за близу, али са потенцијалном ценом смањења количине светла које улази у око, као и главобољама због грча мишића зенице.

* Зашто долази до старачке далековидости, односно до потребе ношења наочара за близу?

- Када светлосни зраци улазе у здраво, младо људско око, преламају се кроз две главне закривљене површине: рожњачу и сочиво. Рожњача је танки провидни слој кроз који се прелама око 70 одсто светлости која улази у око. Очно сочиво је одговорно за само 30 одсто преламања светлосних зрака, али зато има способност мењања облика из издуженог и танког у заобљено и дебело. У томе му помаже један врло деликатан прстенасти мишић (цилијарни). Ова способност се назива акомодација и омогућава нам да можемо брзо да пребацујемо фокус са предмета из даљине на предмете у нашој близини, као и обрнуто. С годинама очно сочиво лагано стари и губи еластичност, па самим тим и способност акомодације, па су потребне наочаре за близину. Такво стање се зове старачка далековидост или пресбиопија.

* Са колико година почињу први симптоми пресбиопије?

- Без обзира на то што се само старење и губитак еластичности сочива дешава постепено практично још од раног детињства, многи људи тек после 40. године примећују прве знаке слабијег вида на близину, и то прилично изненада. Тада је почетна диоптрија обично +0,5. Она сваких неколико година расте, а око 65. године достигне вредност од +3,0. Оно што је важно напоменути да је тај ритам старења и појачања диоптрије универзалан и изузетно су ретке особе којима наочаре за близу нису потребне, што је најчешће везано за постојање астигматизма.

* Када је најбоље да се почне са ношењем наочара за читање?

- Зависи од тога које све симптоме особа има, као и од тога има ли та особа и неку другу диоптрију за даљину. Чести симптоми су главобоља после читања, умор, мучнина, осцилације у квалитету вида при дужем читању, споро изоштравање при брзим променама фокуса са даљине на близину или обрнуто, често сушење и потреба за трљањем очију. Некада неки од ових симптома напора цилијарног мишића при акомодацији све тврђег сочива претходе старачкој далековидости месецима или годинама, а да, при томе, особа још може нормално да чита. Зато су чести случајеви јављања неурологу због сумње на мигрену, док је, заправо, претерани замор и грч цилијарног мишића прави узрок ових проблема. Особе са оваквим симптомима би требало да почну да носе наочаре што пре јер ће код таквих особа одлагање ношења наочара прилично смањити квалитет живота.

* Да ли и они који не виде на даљину, односно кратковиди су, са старењм морају да носе и наочаре за читање?

- Уколико је особа кратковида, приметиће врло брзо да боље чита на близину уколико скине наочаре него са њима, што је, заправо, и најпаметније што може да уради. Самим тим не мора да жури са додатним наочарима за близину. Уколико неко на пример има баш -3,0 диоптрију, заувек ће моћи да чита без наочара. Додуше, исто тако ће заувек морати да их ставља за даљину, јер кратковидост неће нестати. Наравно, код кратковидих особа које носе контактна сочива то није могуће, јер не можете стално да их скидате. Таква би особа или носила наочаре за читање преко контактних сочива, или би могла да примени такозвану моновизију, што значи да доминантно око буде са пуном диоптријом за даљину, а недоминантно слабије за један или 1,5 диоптрију.

* Некада скидање наочара није практично, шта у том случају?

- Таквим пацијентима се препоручују бифокалне или мултифокалне наочаре, које интегришу све потребне диоптрије - за даљину, за близину, као и прогресију између једних и других. Добро решење може да буде и операција замене природног сочива уградњом вештачког мултифокалног сочива или сочива продуженог фокуса. То донекле може да имитира функцију природног сочива, али се препоручује особама које имају бар почетак катаракте.

ЛАСЕР И СОЧИВА

* Колико уз помоћ ласера може да се "скине" диоптрија?

- Ласер успешно може да скине кратковидост до око минус осам, далековидост до око плус шест и астигматизам до око шест диоптрија. За диоптрије веће од ових није препоручљиво да се користи ласер, него је најбоље да се угради факно вештачко сочиво (ICL) уз задржавање природног, или да се замени афакним монофокалним асферичним или мултифокалним вештачким сочивом. Тако се могу кориговати и изузетно високе вредности диоптрија од 20 или више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У ТУРИСТИЧКОМ ЦЕНТРУ КОЈИ НУДИ СВЕ МОГУЋЕ ОБЛИКЕ РАЗОНОДЕ: Посетите Тунис, дозволите му да вас потпуно освоји