КАД ИШИЈАС УКОЧИ: Реуматолог саветује - после антиереуамтика, обавезна је физикална терапија, или вежбе

В. Н.

27. 01. 2022. у 19:40

ИШИЈАС, односно ишијалгија је стање које утиче на ишијадични нерв – који је уједно и највећи нерв у нашем телу и грана се од доњег дела леђа, преко бокова, глутеоса и обе ноге.

КАД ИШИЈАС УКОЧИ: Реуматолог саветује - после антиереуамтика, обавезна је физикална терапија, или вежбе

Фото Ж. Кнежевић

Ово стање настаје углавном услед херније лумбалног диска (дискус херније) или кичмене стенозе. Ишијас настаје у случајевима када хернирани диск или стеноза врши притисак око погођеног подручја и на тај начин се проузрокује упала или иритација нерва. Резултат те упале су најчешће утрнулост и укоченост у нози.

Ишијас се најчешће манифестује на само једној страни тела, док болови изазвани ишијалгијом могу да постану веома интензивни и углавном могу да потрају и по неколико недеља, при чему ремете нормално функционисање и продуктивност. 

А како се лечи, у акутној фази, објашњава реуматолог др Никола Рогановић.

- Терапија акутне фазе најчешће подразумева примену нестероидних антиреуматика (лекова за болове) са или без примене миорелаксантних лекова. Уколико су тегобе веома изражене, могу се применити и кортикостероиди (најбоље у виду инјекције у пределу корена захваћеног живца).

- Код најтежих случајева који не реагују на претходну терапију и имају прогресивно погоршање бола или код оних чије су тегобе праћене значајном слабошћу у нози или неспособношћу контроле мокрења и пражњења црева, најчешће је потребно применити хирушку интервенцију (лумбарна ламинектомија, дисцектомија...). Након смиривања акутне фазе, потребно је спровести физикалну терапију са применом вежби које коригују постуру, јачају кичмену мускулатуру и побољшавају флексибилност - објашњава др Никола Рогановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)