ПЕДИЈАТРИ УПОЗОРАВАЈУ: Биће три пута више стомачних вируса код деце, на ове симптоме обратите пажњу!

И. Ковачић

24. 01. 2022. у 19:00

МУЧНИНА, повраћање, температура и дијареја су симптоми стомачне вирозе који ће, према проценама педијатара, међу ђацима да се утроструче са почетком другог полугодишта.

ПЕДИЈАТРИ УПОЗОРАВАЈУ:  Биће три пута више стомачних вируса код деце, на ове симптоме обратите пажњу!

Фото Shutterstock

Тренутно, од 50 прегледаних малишана, двоје до троје има ове тегобе. Педијатрима је проблем да процене да ли је реч о уобичајеном стомачном вирусу или су то знаци инфекције омикрон сојем, јер се симптоми преклапају. Из тог разлога све пацијенте са повишеном телесном температуром тестирају.

У амбулантама за одрасле број оних који се јављају због проблема са стомаком је мањи него код школског лекара, али је процена лекара такође да ће и њихов број да се повећа са повратком деце у ученичке клупе.

Доктор Анета Јовановић, педијатар Дома здравља Палилула, каже да се код сваког пацијента пажљиво узима анамнеза, јер то намеће пандемија:

- Важно нам је да знамо јер неко од укућана болестан, да ли је позитиван, где се дете кретало и које контакте је имало. Када искључимо ковид, онда можемо да саветујемо лечење само стомачних тегоба.

УПОТРЕБА ПРОБИОТИКА

У ЦИЉУ што бржег опоравка од стомачног вируса, лекари саветују да се све време трајања тегоба узима пробиотик. Са овом терапијом би требало настави и десетак дана након оправка да би се цревна флора потпуно стабилизовала.

Симптоми стомачног вируса код деце

Мучнина, повраћање и течне столице су доминантни симптоми стомачног вируса. Понекада, уз њих може да се јави повишена телесна температура, али, како наглашава др Јовановић, све тегобе пролазе за три до четири дана. Изузетак су деца до годину дана код којих течне столице услед вирозе могу да трају и до 10 дана.

Наша саговорница каже да је терапија искуљиво симптоматска. Дакле температуру би требало снижавати ако пређе граничну вредност од 38,5, пити што више течности и узимати чешће, али мање и лагане оброке.

Педијатар-имунолог др Невенка Ракетић каже да би родитељи требало да помогну деци да не обољевају масовно када се врате у школске клупе:

- Врло је значајно да деца сада у време пандемије узимају витамин Д, Ц, цинк, као и пробиотике. То је кључно за јачање имунитета. Уз то, пожељно је да ујутру и увече испирају нос физиолошким растворима, а постоје и спрејови за грло који, такође, штите слузокожу од вируса, чиме умањују могућност да продре дубље у организам- каже др Ракетић.

Фото: Депоситпхотос

Проблеме са стомаком изазиваји и вируси и бактерије

Специјалиста опште медицине, др Бранко Јоковић из Дома здравља Звездара наводи да проблеме са стомаком не узрокују само вируси, већ и бактерије:

- Ако је дијареја вирусног порекла, прво доминира мучнина, затим лако повећана температура, малаксалост и на крају више од пет-шест течних столица. Ове тегобе тешко подносе старе и изнемогле особе због брзог губитка електролита и дехидрације, као и пада притиска. Болест углавном пролази за два до три дана.

У случају када је узрочник пролива бактерија, клиничка слика је тежа, каже др Јоковић:

- Ова врста инфекције је праћена језом, дрхтавицом, повећаном температуром, а у зависности од врсте бактерије може да се јави и крв у столици, болни нагон за пражњење са осећајем недовољног пражњења црева или зеленожутим столицама.

Да би се проблем са течним столицама и повраћањем правилно лечио важно је да се пије доста течности, упућују наши саговорници. Они препоручују растворе за оралну рехидрацију, минералну воду, горке чајеве и супе из кесице. Никако не би требало да се пије велика количина течности одједном, већ више пута у мањим гутљајима. Друго правило је исхрана намирницама које садрже мање влакана, као што су пиринач, печени или барени кромпир, печена јабука, банана, хлеб, а од меса пилетину без кожице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити