УКУСНА И ЗДРАВА: Кад зима стегне крвне судове, банана их релаксира

В. Н.

04. 12. 2021. у 12:12

БАНАНА се сврстава у омиљене намирнице јер је веома укусна, али је много важније то што је подједнако и здрава.

УКУСНА И ЗДРАВА: Кад зима стегне крвне судове, банана их релаксира

FOTO: Depositphotos

Ово јединствено воће обилује калијумом, а садржи мало соли, што је идеална размера у борби против високог крвног притиска. Чак је и Америчка агенција за храну и лекове потврдила да ови плодови могу бити коришћени за производњу лекова и других средстава у борби против можданог удара и повишеног крвног притиска.

Према истраживању спроведеном на људима који пате од депресије, многи су се осећали боље након једења банане. Разлог је састојак триптофан, врста беланчевине коју тело претвара у серотонин - хормон среће, који опушта, побољшава расположење и чини нас срећнијима.

Велике количине гвожђа у бананама омогућавају и стимулишу производњу хемоглобина те на тај начин смањују шансе оболевања од анемијe, али и помажу у излечењу.

Две стотине ученика једне школе у Енглеској су читаву годину, с циљем да лакше заврше испите, јели банане за доручак, ужину и ручак. Показало се да је ово довело до тога да ученици боље и лакше уче јер су пажљивији захваљујући калијуму из банана.

Богате влакнима, банане помажу у нормалном раду црева без употребе лаксатива, а један су од најбржих начина умањивања мамурлука.

Банана као ужина помаже у одржавању идеалног нивоа шећера у крви, чиме директно умањује шансе за јутарње мучнине. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)