ВАЖНО ЈЕ ДА РЕДОВНО ИСПИРАТЕ НОС: Има народа међу којима је овај поступак уобичајен као и прање зуба

И. К

03. 12. 2021. у 09:43

СВАКА респираторна инфекција до наших дисјаних путева доспева преко носа. То важи и за актуелни вирус корона. Да бисмо спречили да патогени микроорганизми доспеју на слузокожу носа, може да помогне испирање сланим или физиолошким раствором.

ВАЖНО ЈЕ ДА РЕДОВНО ИСПИРАТЕ НОС: Има народа међу којима је овај поступак уобичајен као и прање зуба

Foto: Profimedia

Доктор Срђан Милићевић, специјалиста ОРЛ, каже да је физиолошки раствор најсигурнија супстанца коју можемо да унесемо кроз нос:

 - Он је практично истог састава као и секрет који лучимо из носа. Зато овај раствор помаже да се одржи оптимална влажност слузнице носа, која не дозвољава да се вируси и бактерије лако за њу "залепе".

Тоалету носа потребно је спроводити сваког јутра.

- Има народа међу којима је овај поступак уобичајен као и прање зуба - каже др Милићевић. - Да бисмо испрали носну шупљину темељно, јер она није мала, физиолошки или слани раствор у њу може да се убризгава помоћу шприца или помоћу специјалне "нет" посуде.

У апотекама постоје многобројни производи који су намањени редовном чишћењу и испирању носа, али ти трошкови нису неопходни.

 - Једнопроцентни слани или физиолошки раствор може да се направи када се на литар воде дода 10 грама соли - каже др Милићевић. - Испирање њиме има исто дејство као и куповним, а у недостатку шприца или специјалне посуде раствор може из длана да се ушмркава у нос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)