КРСТА МАЊЕ БОЛЕ КАДА СУ ЈАКИ МИШИЋИ: Ево који вид рекреације може да буде од помоћи

В. Н.

30. 11. 2021. у 15:18

ЈАКИ мишићи доњег дела леђа кључни су да би се елиминисао или бар ублажио бол у крстима, али то захтева да вежбате сваког дана, уз редукцију телесне тежине, уравнотежену исхрану и довољно сна.

КРСТА МАЊЕ БОЛЕ КАДА СУ ЈАКИ МИШИЋИ: Ево који вид рекреације може да буде од помоћи

Фото Shutterstock

Иако звучи захтевно свакодневни тренинг за јачање дољњег дела тела је прилично једноставан, јер су вежбе врло лагане и лако се изводе без претераног напрезања.

Основни положај за извођење сваке вежбе је исти. Лезите на леђа са благо савијеним коленима размакнутим у ширини рамена. При стезању мишића удишите, а при опуштању издишите ваздух.

* * * * * * * *

Стезање

Шаке ставите испод доњег дела кичме и дланове окрените ка подлози. Затегните мишиће стомака и задњице, а леђа "приљубите" уз подлогу. Положај задржите шест секунди, па опустите стомак и задњицу. Поновите вежбу од пет до 10 пута.

* * * * * * * *

Привлачење

Обухватите колено десне ноге обема рукама и благо вуците према стомаку, уз благо подизање главе - чело да тежи ка колену. Положај такође задржите шест секунди, па вратите ногу на подлогу. Поновите вежбу од пет до 10 пута, па исто урадите и са левом ногом.

* * * * * * * *

Савијање

Савијте обе ноге, леву шаку поставите на лево колено, десну на десно. Подижите главу од подлоге повлачећи браду ка грудном кошу. Положај треба да траје шест секунди, па опустите мишиће ногу и врата. Поновите вежбу од пет до 10 пута.

* * * * * * * *

Укрштање

Додирните лево колено са десном руком, затежући мишиће стомака и задњице. Задржите положај шест секунди, па поновите вежбу супротном руком и ногом. Поновите вежбу од пет до 10 пута за обе стране кичме.

* * * * * * * *

Подизање

Десну ногу испружите са прстима стопала усмереним ка себи. Полако подижите ногу увис, пожељно је до угла од 90 степени, односно докле бол дозвољава. Задржите подигнуту ногу шест секунди, па спустите на подлогу. Поновите вежбу од 5 до 10 пута десном, па левом ногом.

* * * * * * * *

Притисак

Руке савијте у лактовима и ослоните се на пете. Истовремено притискајте подлогу лактовима, петама и затежите мишиће стомака. При томе не одижите лопатице од подлоге. Положај задржите шест секунди, па опустите стомак и задњицу. Поновите вежбу од пет до 10 пута.

* * * * * * * *

Истезање

Седите са испруженим и раширеним ногама. Благо се истежите тако да врховима прстију руку дохватите прсте ногу. Вежбу радите полако и трудите се да не савијате колена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)