ПРЕВИШЕ ФИЗИЧКОГ НАПОРА РЕМЕТИ ЦИКЛУС: Узроци поремећаја менструалног крварења могу да буду бројни

И. Ковачић

29. 11. 2021. у 16:13

РАЗЛОЗИ поремећаја менструалног циклуса могу да буду бројни, а однедавно лекарима у утврђивању тачног узрока постаје и веома важан податак колико често се пацијенткиња бави физичком активношћу.

ПРЕВИШЕ ФИЗИЧКОГ НАПОРА РЕМЕТИ ЦИКЛУС: Узроци поремећаја менструалног крварења могу да буду бројни

Фото Shutterstock

Показало се, наиме, да дуготрајан напор од умереног до високог интензитета може да доведе до поремећаја месечног крварења.

Доктор Барбара Дамјановић Пажин, из Гинеколошко-акушерске клинике "Народни фронт", каже да поремећај менструалног циклуса услед превише трењирања настаје уколико нутритивни унос, потребна количина одмора и сна нису прилагођени енергетској потрошњи:

- Поремећај менструалног циклуса може да се односи на дужину самог циклуса, обим и трајање менструалног крварења, као и појаву ирегуларног крварења независно од саме менструације. У најдрастичнијем облику, може да се испољава и као потпуни изостанак менструације.

Наша саговорница каже да се у клиничкој пракси врло често дешава да узрок овог поремећаја остане непознат, као и непрепознат.

- Поремећаји менструалног циклуса могу да буду врло дискретни - каже др Пажин.

- Зато је основни задатак лекара да најпре искључи трудноћу као узрок, а затим постојање миома, полипа и других врста тумора гениталних органа жене, као што су прекомерно задебљала матерична слузокожа, али и инфекције и аномалије гениталног тракта.

На дужину циклуса и обим крварења могу да утичу и други поремећаји здравља.

- У трагању за узроком важно је да се испита и функција штитасте жлезде, хипофизе и надбубрежне жлезде - каже др Пажин.

- Битан податак је и да ли постоји инсулинска резистенција, поремећаји згрушавања крви, попуштање бубрежне функције и функције јетре, као и сва друга хронична обољења.

Колико узроци поремећаја менструалног циклуса могу да буду бројни показује и то да до њега може да доведе и уграђена спирала, узимање антикоагулантних и лекова из групе стероида, лечење хемотерапијом.

Када је поремећај менструалног циклуса последица нарушеног хормоналног статуса он се испољава на два начина.

- Први је дисфункционално крварење које подразумева ненормално крварење из материце које није узроковано трудноћом, органским гинеколошким обољењима, туморима или болестима других органских система који могу да утичу на менструални циклус и крварење - каже наша саговорница.

- Други је потпуни изостанак менструације (аменореја), дуже од три просечна менструална циклуса, или изостанак прве менструације до 16. године живота без развијених секундарних полних карактеристика, односно до 14. године уз развијене секундарне полне карактеристике.

Лечење

ЛЕЧЕЊЕ поремећаја менструалног циклуса зависи од његовог узрока, а често захтева укључивање лекара више различитих специјалности.

- Пацијенткињама саветујемо да се јаве на преглед уколико проблем са менструацијом траје дуже од три узастопна менструална циклуса. У случају изразито обилног, продуженог крварења, са боловима или без њих, неопходно је да се жена на преглед јави без одлагања - каже др Барбара Пажин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)