УСПЕШНО СПРОВЕДЕНА КАМПАЊА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Лончар - промет антибиотика је значајно мањи и то за 20 одсто у односу на 2015. годину

Novosti online

26. 11. 2021. у 12:46

ЗАХВАЉУЈУЋИ мерама, активностима и успешно спроведеној кампањи Министарства здравља, промет антибиотика у 2020. је значајно мањи и то за 20 одсто у односу на 2015. годину, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНА КАМПАЊА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Лончар -  промет антибиотика је значајно мањи и то за 20 одсто у односу на 2015. годину

Фото: Министарство здравља

Он је на отварању симпозијума „Рационална употреба антибиотика и прописивачка пракса у примарној здравственој заштити” рекао да је потрошња антибиотика на рецепт реализована у апотекама у 2020. смањена за осам одсто, у односу на 2019, а са трендом континуираног пада за 36 одсто у односу на 2015.

 - Ми смо у Србији одлучно предузели такве мере. Усвојили смо Национални програм за контролу резистенције бактерија на антибиотике, формирана је Национална мултисекторска координациона група за контролу резистенције на антибиотике, а у току 2017. године спроведена је Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика, и то први пут у оквиру Европске студије, у којој су учествовале све болнице у Србији, са укупним обухватом од 15.000 пацијената -  подсетио је министар.

Додао је да резултати студије показују смањење преваленције болничких инфекција у Србији са 5,3 одсто, колико је била 2010. године, на 4,6 одсто.

 - Важно је рећи и то да је Србија једина земља изван Европске уније која је заједно са земљама чланицама учествовала у студији, чиме је препозната као лидер у региону у овој области - истакао је министар.

Навео је и да је посебна пажња посвећена едукацији здравствених радника, лекара разних специјалности и нивоа здравствене заштите, фармацеута и другог медицинског особља, као и едукацији студената медицине и фармације, трудница, родитеља мале деце и осталих грађана.

 - У оквиру тих едукативних активности одржано је преко 70 едукативних предавања којима је присуствовало скоро 20.000 учесника. То је само део онога што смо урадили, да бисмо постигли овакве резултате - навео је Лончар.

Промет антибиотика за системску употребу у 2020, првој години епидемије вируса корона повећан је само 10 одсто.

 - Не морам посебно да наглашавам колико је то значајан резултат, имајући у виду посебне услове које носи пандемија и глобално повећање употребе антибиотика. Постигнути резултати су доказ да заједничка акција и примена системских мера у тој области дају резултате - објаснио је.

Уводно обраћање директор канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша започео је подсећањем на то да је резистенција на антибиотике глобални проблем, те да је потребно посебно бити опрезан код употребе тог лека.

Ивануша је честитао министру здравља постигнуте резултате у тој области и додао да је Србија претходних година успешно сарађивала са СЗО како би се ширила свест о употреби тих лекова.

 - Данас смо више него икада свесни колико је битно рационално користити лекове, посебно антибиотике јер се они, нажалост, преписују и када нема потребе. СЗО И Министарство раде заједно и Србија може да се похвали добрим резултатима у употреби антибиотика у 2020. упркос свим препрекама. Честитам министру на добрим резултатима и успешној кампањи - рекао је Ивануша.

Антибиотике не треба куповати без рецепта иако је то најчешће случај, посебно током лечења од ковида, истакла је Милица Бајчетић, национални кореспондент СЗО за потрошњу антибиотика.

Казала је да добри резултати не би требало да доведу до опуштања, већ да још појачају борбу за њихово рационално коришћење.

 - Ја се надам да ће грађани схватити овај апел. Захваљујући доброј сарадњи постигли смо овај успех, а уколико останемо без антиобиотика, рутинске операције биће теже. Будите опрезни и схватите да нам време цури са антибиотицима - закључила је Бајчетићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)