ДИЈАБЕТЕС ОТЕЖАВА ЗАЧЕЋЕ И ТРУДНОЋУ ЧИНИ РИЗИЧНОМ: Доцент др Ивана Бабовић, о компликацијама у другом стању услед шећерне болести

И. Ковачић

18. 11. 2021. у 13:13

ДИЈАБЕТЕС отежава зачеће, а и када жена са овом врстом поремећаја метаболизма остане у другом стању, шећерна болест значајно повећава ризик и од побачаја, превременог порођаја и развоја аномалија!

ДИЈАБЕТЕС ОТЕЖАВА ЗАЧЕЋЕ И ТРУДНОЋУ ЧИНИ РИЗИЧНОМ:  Доцент др Ивана Бабовић, о компликацијама у другом стању услед шећерне болести

Фото И. Маринковић

У интервјуу за "Новости", др Ивана Бабовић, гинеколог акушер, супспецијалиста перинатологије у Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије, доцент Медицинског факултета у Београду, каже да је добро регулисан ниво шећера у крви кључан да би жена која болује од дијабетеса затруднела и родила здраво дете:

- У супротном, вероватноћа од развоја аномалија плода, од којих су најчешће аномалије неуралне тубе и срца, велика је. Због тога је веома битно да пацијенткиње са дијабетесом планирају трудноћу у сарадњи са ендокринологом и гинекологом. Јер, трајање дијабетеса, начин лечења, посебно осцилације вредности шећера у крви могу да измене функцију органа који имају утицај на ток и исход трудноће. Другим речима, уколико већ постоје компликације са видом и бубрезима услед дијабетеса, оне могу додатно да се погоршају у трудноћи.

Значи ли то да је пре зачећа неопходна и консултација нефрологом и офталмологом?

- Да. Пре зачећа, а и током трудноће, посебно у другој половини, важан је и преглед код нефролога. Лечење дијабетичке ретинопатије ласерфотокоагулацијом пожељно је обавити годину дана пре планиране трудноће. Пре зачећа, важна је и терапија фолном киселином у трајању од три месеца због превенције аномалија неуралне тубе плода. Уколико је крвни притисак нерегулисан, пре зачећа би требало антихипертензивима његове вредности одржавати на 110/65 мм Хг до 130/90 мм Хг. Такође, неопходна је корекција телесне масе пацијенткиње пре, али и током трудноће. Гојазност изражена индексом телесне масе изнад 30 kg/m2 и испод 20 kg/m2 указује на отежану контролу дијабетеса.

Колико је компликовано да се трудноћа са дијебатесом изнесе до краја?

- Веома. Да би се проблеми свели на минимум најбитнија је добра регулација шећера у крви, лековима и дијетом, уз промену начина живота, што подразумева умерену физичку активност и избегавање стреса. Најпожељнија контрола шећера у крви постиже се коришћењем инсулинске пумпе, пре зачећа и у трудноћи. Уколико је пацијенткиња остварила трудноћу након леченог синдрома полицистичних јајника оралним антидијабетицима, њихова даља примена у трудноћи се не саветује и изазива бројне контроверзе. Истраживања су показала да орални антидијабетици могу да имају негативан утицај на развој плода. Међутим, истраживања показују и да се оралним антидијабетицима постижу бољи нивои глукозе у крви код пацијенткиња које су пре трудоће лечене од синдрома полицистичних јајника.

Које су циљане вредности шећера у крви током трудноће?

- За пацијенткиње које су на инсулинској терапији, а која се не контролише инсулинском пумпом, као и за оне које су на терапији оралним антидијабетицима препоручена вредност тромесечне ретроградне гликорегулације (ХбА1ц) је 6.1 одсто, а пожељне вредности пре оброка и током ноћи су од 5 до 5.5mmol/l, док су максималне вредности после оброка између 5.4 до 7.1.

Како се прати трудноћа код жена оболелих од дијабетеса?

- Контрола ових пацијенткиња је индивидуална као и њихова терапија. Свакако, контроле се у учесталости разликују у односу на здраве жене, чешће су и обично у исто време кад и контроле код ендокринолога. Генерално говорећи, овим пацијенткињама се током првог триместра трудноће препоручују два обавезна прегледа. Први за постављање дијагнозе трудноће у материци, утврђивање виталности плода и одређивање старости трудноће јер већина пацијенткиња има нередован менструални циклус. Потом између 11. и 14. недеље требало би да се уради дабл тест, којим се утврђује ризик за генетичке аномалије плода, као и ризик за настанак прееклампсије.

Који се још прегледи саветују?

- Између 16. и 19. недеље неопходно је урадити и Q тест да би се утврдио ризик аномалија неуралне тубе, расцепа предњег трбушног зида, а од 20. до 24. недеље фетални морфолошки скрининг на поремећаје морфологије плода и фетални ехокардиографски скрининг на аномалије кардиоваскуларног система плода. У каснијој трудноћи, од 24. недеље требало би тражити сонографске маркере неадекватне гликорегулације кроз одређивање особености плаценте, количине плодове воде, динамике раста и параметара оксигенације плода праћењем доплер параметара пупчане и мождане циркулације плода.

Зашто су труднице оболеле од дијабетеса у већем ризику од побачаја?

- Исходи ових трудноћа су неретко спонтани побачаји, задржани побачаји са ембрионалном смрти, интраутерусна смрт плода у другој половини трудноће, убрзан раст плода или застој у расту плода, прееклампсија. Трудноћа је сама по себи стање сниженог утицаја инсулина на унос глукозе у скелетну мускулатуру и у мањем обиму у масно ткиво труднице, због чега потребе за инсулином варирају током трудноће.

Колики је ризик од превременог порођаја?

- Превремени порођај је код ових трудница најозбиљнија и најчешћа компликација јер остваља последице и по мајку и дете. Порођај пре термина отежава успостављање приближно адекватне гликорегулације код мајке, а код новорођеног детета се на пре и током рођења условљен недостатак кисеоника надовезује метаболички синдром који оставља дуготрајне последице по развој. Зато је суштина контроле трудноће компликоване дијабетесом у највећем делу борба против превременог порођаја. То се постиже применом адекватне терапије инсулином и/или, дијететским режимом мајке, као и феталном терапијом. Она подразумева краткотрајну терапију кортикостероидима који се дају жени ради убрзавања сазревања феталних плућа и заштите крвних судова феталног мозга који су најосетљивији на недостатак кисеоника.

Шта показују студије, које болести прете деци мајки са дијабетесом?

- Студије показују да нерегулисана гликемија условљава рађање детета са већом телесном тежином, а које је у хипогликемији, хипокалцемији, хипербилирубинемији, са развојем респираторног дистреса и потребом за потпомогнутом вентилацијом, знацима иритабилности централног нервног система итд. Дакле, ради се о новорођенчету које захтева неонаталну интензивну терапију. Уколико је мајка имала компликације на крвним судовима (хроничну хипертензију, нефропатију) може да се очекује рођење детета мање телесне масе са знацима недостатка кисеоника у артеријској крви. Дугорочно посматрано, према ономе што до сада знамо, деца мајки које болују од дијабетеса су склона гојазности, појави дијабетеса који се лечи лековима, хипертензији, али и успореном психомоторном развоју.

Чешће инфекције

Труднице са дијабетесом су подложније и уринарним инфекцијама?

- Да, оне су више од других угрожене инфекцијом не само падом локалног имунитета који се иначе сусреће у трудноћи, већ и због стално присутне измењене гликорегулације. Јер код њих је глукоза у урину идеална средина за развој уринарних инфекција, честе су и инфекције грлића материце и вагине, а посебно гљивичне инфекције које су стални пратиоци ових трудноћа. Зато је је императив контрола уринокултуре, цервикалног и вагиналног бриса једном месечно уз терпију према антибиограму.

Дојење

Да ли дојење са дијабетесом може да доведе до хипогликемије?

- Дојење може да буде ризично, али није разлог да мајка не доји своје дете. Код ових пацијенткиња лактогенеза је одложена од седам до 14 дана. Дакле, хипогликемија јесте честа након подоја и зато се превенира оброком од 100 до 300 калорија пола сата до 45 минута након подоја, посебно током ноћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона