РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Флавоноиди доносе мањи ризик од можданог удара

В. Н.

14. 11. 2021. у 16:10

У ЧАСОПИСУ Nutrition објављено је истраживање које је показало да су особе чија исхрана обилује флавоноидима имале за 31 одсто мањи ризик од можданог удара. Иначе, за флавоноиде се неретко користи и назив витамин П.

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Флавоноиди доносе мањи ризик од можданог удара

FOTO: Depositphotos

Ово име сковано је тридесетих година прошлог века како би се описао скуп једињења који дају пигмент биљкама и за које се веровале да имају важна здравствена својства. Скоро век касније, ова једињења су позната као флавоноиди.

Они су директно повезани са побољшаном циркулацијом, нижим крвним притиском и смањеним нивоима холестерола. Данас је познато између 4.000 и 6.000 различитих врста и знамо да су одговорни за многе укусе и мирисе воћа и поврћа, као и да их штите од многих бактерија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НА САМО ДВА САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана