НИЈЕ СВЕЈЕДНО КАКО И КАДА МЕРИТЕ ПРИТИСАК: Након 45 година бар једном месечно

В. Н.

30. 10. 2021. у 14:45

АКО сте старији од 45 година онда би бар једном месечно требало да измерите крвни притисак. Јер, горњи или систолни притисак расте нормално са старењем већ од 18. године. Просечан доњи или дијастолни притисак повећава се код мушкараца од 45. до 54. године старости, а код жена углавном од 55. до 65. године.

НИЈЕ СВЕЈЕДНО КАКО И КАДА МЕРИТЕ ПРИТИСАК: Након 45 година бар једном месечно

Фото: Depositphotos

Особе које су имале низак крвни притисак током младости обично би требало да имају ниже вредности и у старости, али свако правило потврђује изузетак.

Да би мерење крвног притиска дало валидне резултате, саветујемо да се придржавате следећих правила:

Страх од белих мантила

Утврђено је да су вредности измерене у здравственим установама често више од оних измерених код куће. Као разлог за ову појаву наводе се нервоза и стрес услед прегледа, па резултати могу бити лажно високи. Такође, на основу само једног мерења не може се извући закључак о трајним променама крвног притиска па је потребно пратити како се мењају вредности током времена.

Нормални резултати

Оптималне вредности притиска су 120/80 mmHg, а по важећим званичним ставовима кардиолошких институција. Прихватљиве нормалне вредности су до 140/90 mmHg.

Четири мерења

Европско друштво за хипертензију препоручује да се притисак мери два пута у јутарњим сатима између шест и девет часова и два пута у вечерњим сатима између 18 и 21. Између два мерења требало би да се направи пауза од најмање пет минута. Уколико се за повишен крвни притисак већ пију лекови, онда би га требало мерити пре узимања терапије.

Мировање пре мерача

Пре мерења крвног притиска потребно је око 10 минута мирно седети. Такође, требало би водити рачуна о телесној температури, уносу кофеина, никотина, алкохола и енергетксих пића, јер они утичу на промену крвног притиска. Препоручује се да се притисак мери бар 45 минута по конзумирању кафе, цигарета или алкохолног и енергетског пића. Притисак би требало мерити на левој руци, седећи мирно без прекрштених ногу и не причати.

У трудноћи

Уколико сте трудни, требало би пажљиво да пратите крвни притисак, јер он може драстично да се мења у овом раздобљу. Уколико откријете његову неуобичајено високу вредност поновите мерење после четири сата. Ако је вредност и даље висока, консултујте се са лекаром или гинекологом.

Нарушене вредности

У случају да је реч о благом порасту, онда би смањен унос соли и кафе, редукција телесне тежине, здрава исхрана и избегавање алкохола и цигарета у корист физичке активности требало да дају резулатет. Ако он, ипак, изостане, лекар ће после анализа и прегледа донети одлуку да ли да се уведе терапија и која.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика