ОТКРИЈТЕ УЗРОК ОТИЦАЊА НОГУ: Ако чарапе остављају траг а нису тесне, требало би да преконтролишете здравље

В. Н.

28. 10. 2021. у 17:40

КАДА је руб чарапа превише чврст може да остави дубок траг. Међутим, ако вам се то често дешава без обзира на то да ли чарапе стежу или не, требало би да потражите лекарску помоћ.

ОТКРИЈТЕ УЗРОК ОТИЦАЊА НОГУ: Ако чарапе остављају траг а нису тесне, требало би да преконтролишете здравље

Фото: Depositphotos

Надуте и тешке ноге врло често указују на неке проблеме у организму. Зато су лекарске контроле прва и најбитнија ствар коју би требало да урадите. Пре него што потражите помоћ лекара преиспитајте свакодневне навике, јер неки обрасци понашања могу да доведу до здравствених тегоба у доњим екстремитетима. Ако дуго времена проводите у седећем положају није чудо да вам отичу ноге. Такође, неправилна исхрана са много соли, која задржава воду у организму, може да буде узрок отока.

У случају да су оптоци последица неких болести и стања обратите пажњу на  следеће поремећаје :

Недостатак воде

Ако тело не добија довољно воде, онда може да дође до штете на крвним судовима. Оштећене вене могу да сакупљају течност у околном ткиву - тако да трагови од чарапа у овом случају указују да је тело дехидрирало.

* * * * * * * * *

Последице лекова

Одређени лекови могу да доведу до отицања ногу. Најчешће су то поједине врсте антидепресива, али и лекови за крвни притисак могу да узрокују неугодан осећај отеклих ногу. Одређене врсте контрацептивних пилула ремете количину хормона у телу жене и изазивају задржавање воде и отицање ногу.

* * * * * * * * *

Висок притисак

Трагови од чарапа могу да указују на повишен крвни притисак. Ако имате осећај да су вам ноге веома натекле, разлог може да буде вишак течности која се накупља у доњим деловма ногу. Висок крвни притисак управо је узрокован задржавањем течности, услед чега је отежан пренос крви кроз организам.

* * * * * * * * *

Варикозне вене

Када вене старењем постану слабе, оне не могу довољно брзо да врате крв у срце. Она се тада накупља у венама у ногама, услед чега се појављује болни оток.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)