ПАЗИТЕ ШТА ДОРУЧКУЈЕТЕ: Житарице из пакета као изазивачи опасних болести

С. К.

24. 10. 2021. у 15:10

ДОНОШЕЊЕ правог избора и одлуке каву житарицу сипати у чинију за доручак постало је све теже након отркића да је многа ултрапрерађена храна изазивач здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес типа два и депресију.

ПАЗИТЕ ШТА ДОРУЧКУЈЕТЕ: Житарице из пакета као изазивачи опасних болести

FOTO: Depositphotos

Студија Империал Колеџ Лондон овог лета показала је да су ови производи такође повезани са гојазношћу у детињству, односно, што је већи удео УПФ-ова које деца конзумирају, већи је ризик од добијања прекомерне тежине или гојазности. Ове намирнице прожимају нашу исхрану од кекса, хлеба у сендвичу, пице или лазање, УПФ су свуда. Често су јефтини и ултра укусни, па самим тим изазивају већи осећај систости.

По правилу, то су намирнице које садрже састојке које не бисте нашли у својој кухињи, а долазе умотане у пластику.

Један од наших главних извора УПФ-а су житарице у пакету, које једемо за доручак. Већина се ултра обрађује иако изгледа “здраво“, јер садржи додатни шећер, со, боје, ароме и конзервансе.

 - Нажалост, житарице за доручак за децу представљају нутритвну катастрофу- каже доктор Ентони Фардет, научник и истраживач који се специјализовао за дијете и прерађену храну.

Решење је у проналаску житарица у паковању које садрже само природне састојке, минимлано прерађење, којих има, само их је потребно потражити.

Такође, ултрапрерађена храна, која укључује многе омиљене житарице које свакодневно једемо, повезана је са гојазношћу и срчаним обољењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)