ВЕЖБЕ ПРОТИВ КОСТОБОЉЕ: Јесење време доноси са собом проблеме за млађе људе

В. Н.

22. 10. 2021. у 14:30

ЈЕСЕЊЕ време по правилу прати костобоља. Од болова у зглобовима неретко пате и млађи људи код којих дегенеративне промене локомоторног система нису толико узнапредовале.

ВЕЖБЕ ПРОТИВ КОСТОБОЉЕ: Јесење време доноси са собом проблеме за млађе људе

Фото: Depositphotos

Реуматолози саветују да се не би требало повлачити у мировање услед болова, већ напротив, тело би стално требало стављати на нова физичка искушења. Јер, доказано је да рекреација делује као аналгетик. Наравно, услов је да болови нису узрок неког озбиљнијег обољења скелетног система које захтева медицински програм вежби.

Физичка активност дословно "подмазује" зглобове и размрдава тело, што позитивно утиче и на ментално стање. Практично говорећи тмурно време има много мањи негативан утицај на расположење ако сте у доброј телесној форми.

Све предложене вежбе радите у складу са тренутним могућностима, што значи да сваки покрет треба да прија. Дишете равномерно и не правите нагле окрете или савијања.

* * * * * * * * *

1. Загревање

Да бисте убрзали циркулацију и припремили тело за вежбање, најпре истрчите једну краћу раздаљину у темпу који вам одговара. Пре трчања кружним покретима загрејте врат, рамена, кукове, колена и скочне зглобове.

* * * * * * * * *

2. Струк и бочни трбушњаци

Заузмите раскорачни став и лагано се окрећите у струку, тако да ноге мирују, а померате само горњи део тела. Контролисаним покретом, што значи снагом мишића, окрећите се улево и удесно. Вежба је одлична јер побољшава покретљивост кичменог стуба и активира бочне трбушне мишиће.

* * * * * * * * *

3. Рамена

Подижите руке од тела док не буду у висини рамена да бисте повећали капацитет плућа и "подмазали" мишиће раменог појаса. Дубоки удах прати подизање, а равномерни издисај супштање руку.

* * * * * * * * *

4. Леђа и бутине

Заузмите шири раскорачни став и спустите горњи део тела ка средини. Затим се окрећите најпре ка једној, а потом ка другој нози. Сваки покрет контролишите снагом мишића стомака и леђа (не повијајте леђа већ затегните мишиће леђа и стомака и на тај начин управљајте кретањем). Вежба је намењена истезању леђа и задње стране бутине и одговара онима који дуго седе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)