КАКО ДА УБЛАЖИТЕ ТЕГОБЕ УСЛЕД ПЕТНОГ ТРНА: Решење за непријатности и болове

В. Н.

22. 10. 2021. у 12:10

СВАКО ко се суочио са проблемом петног трна зна шта је отежано ходање и непријатност.

КАКО ДА УБЛАЖИТЕ ТЕГОБЕ УСЛЕД ПЕТНОГ ТРНА: Решење за непријатности и болове

Фото: Depositphotos

Овај болни синдром или упала пете, јавља се код особа које превише седе, стоје или ходају, а чест је случај и код спортиста који се доста крећу или трче.

Званична медицина за решавање овог проблема, када је изражен, препоручује његово хируршко уклањање или "разбијање" јаким акустичним таласима.

За оне код којих је бол услед петног трна слабије изражен, предлажемо неколико савета како да га ублаже.

* * * * * * * * *

Лупкање по поду

Полако, више пута дневно лупкајте петом по поду. Ова једноставна радња повећава циркулацију и метаболизам калцијума и спречава таложења соли, а самим тим и увећање петног трна.

* * * * * * * * *

Хладна флаша

Да умине бол услед петног трна може да вам помогне флаша са залеђеном водом. Котрљајте петом флашу по поду око пет минута и то ће умирити бол.

* * * * * * * * *

Улошци

Ортопедски улошци за умањење бола петног трна су сунђерасти, са отвором на пети да би олакшали ослонац при ходу. Морају да се носе од шест месеци до годину дана како би се уклонио проблем.

* * * * * * * * *

Смршајте

С обзиром на то да стопала у себи садрже нервне завршетке од којих прилично зависи колико ће остало тело да буде одморно и здраво. Стога обратите пажњу да не оптерећујете стопала додатно прекомерном телесном тежином.

* * * * * * * * *

Масажа

Не заборавите и ручну масажу целог стопала. Користите палчеве да напипате болна места и да их додатно благо измасирате. За масажу користите кокосово уље или уље каранфилића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)