ПОЛОМЉЕНИ ПРШЉЕНОВИ МОГУ ДА СЕ ПОПРАВЕ - ИГЛОМ И ЦЕМЕНТОМ! Др Миленко Савић, неурохирург, о потешкоћама кичме

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

21. 10. 2021. у 12:13

ПРЕЛОМИ кичмених пршљенова могу да се санирају без класичног хируршког реза, само уз помоћ рендгена, игле и коштаног цемента.

ПОЛОМЉЕНИ ПРШЉЕНОВИ МОГУ ДА СЕ ПОПРАВЕ - ИГЛОМ И ЦЕМЕНТОМ! Др Миленко Савић, неурохирург, о потешкоћама кичме

Фото З. Јовановић

То је оргомна предност за све, нарочито за оне пацијенте који због година или пратећих болести нису могли бити подвргнути хируршком захвату. Интервенција, међутим, мора да се уради релативно брзо после прелома, а код старих повреда примењује се само изузетно.

Овако у интервјуу за "Новости", др Миленко Савић, неурохирург и спинални хирург, члан Северноамеричког удружења спиналних хирурга (NASS), инструктор предавач "АОСпине", светског удружења спиналних хирурга и потпредседник Српског спиналног удружења, сублимира предности о ограничења хируршке методе која се зове перкутана вертебропластика.

Шта је најчешћи узрок прелома кичменог стуба?

- То је, свакако, остеопороза, једна од најраспрострањенијих болести човечанства. Готово неизбежно је присутна код средовечних и старијих жена, а јавља се због поремећаја хормонског статуса, скоро код свих жена након менопаузе. Оболевају и мушкарци који имају удружена хронична обољења или пију одређене лекове у првом реду кортикостероиде. Остеопороза значи, поједностављено речено, смањену коштану густину, или другачије речено, слабе и мекане кости. Најчешћа манифестација остеопорозе су преломи костију укључујући и кичмени стуб.

То су године када велика хирургија углавном носи и велики ризик.

- Како се углавном ради о старијим пацијентима, остеопоротични преломи кичме дуго су били практично нерешиви. Пацијенти нису били способни за класичне операције на кичми, како због животне доби, тако и због бројних придружених болести. Ови несрећни људи, претежно жене, су били принуђени да трпе тешке болове, да се отежано крећу и да у спирали компликација које наступају долази и до смртног исхода. Напретком медицине, који је поразумевао напредак хируршког знања и медицинске технологије, нађено је решење овог дуго година нерешивог проблема. Развијена је хируршка метода која се зове перкутана вертебропластика.

У којем обиму је ова техника успешна?

- Њоме се скоро стопроцентно успешно лече преломи кичменог стуба настали услед остеопорозе. Интервенција се ради у локалној анестезији што је прва и можда најважнија предност, јер практично не постоје контраиндикације за ову хируршку интервенцију. Под контролом посебног рендгена у операционој сали, прати се сваки корак интервенције.

Преко коже, дакле без хируршког реза, пласирају се специјалне игле у сломљени пршљен или сломљене пршљенове.

Ако су преломи вишеструки колико пршљенова тако може да се санира?

- Не постоји ограничење у броју сломљених пршљенова који се третирају. Када установимо да су игле у идеалној позицији унутар сломљеног пршљена, убризгава се посебна врста коштаног цемента који испуњава сломљени пршљен и тако га учвршћује и у доброј мери коригује смањену висину тела пршљена. Пацијенти су будни, али не осећају болове. Након свега десетак минута убризгани цемент се стврдњава и пацијент може да устане и да поново хода без болова. У болници се остаје свега неколико сати. Пацијенти најчешће тај први утисак описују као поновни повратак живота. Ова спектакуларна метода је највиши домет модерне минимално инвазивне хирургије.

Многи пацијенти са преломима кичме од ортопеда се, ипак, враћају са информацијом да за њих нема лека?

- У свету је направила револуционарни помак у лечењу старијих и болешљивих пацијената са преломима кичме. Код нас вероватно због недостатка адекватних информација и делом због развијене и укорењене предрасуде да је немогуће излечити прелом кичме од старијих људи, метода перкутане вертебропластике тек пробија пут до напаћених људи који су страдали од прелома кичме.

Чак и поред тога што је проблем прилично масован, јер код старијих, нарочито ако је присутна остеопороза, врло лако долази до прелома кичме?

- Да. Ови преломи услед остеопорозе могу да настану и без неке посебне повреде или пада, једноставно из чистог мира, што би се рекло у народу. Пацијенти осете јак бол углавном у леђима, или у леђима и ногама са веома отежаним самосталним ходом.

Доводи ли то последично и до других здравствених проблема?

- Због прелома тело се погрбљава, смањује се запремина стомака и грудног коша, и истовемено се оптерећује рад унутрашњих органа као што су срце и плућа. За дијагностику ове врсте прелома, после настанка оваквих симптома, ради се обичан рендген кичме и ако се види прелом, ради се још и магнетна резонанца (МР) кичме.

Фото З. Јовановић

Ипак, перкутана вертебропластика не може да се примени у свим случајевима?

- Веома је важно нагласити да се на овај начин решавају свежи акутни и субакутни преломи, односно преломи који су настали унутар око два месеца. Старији преломи се раде једино ако МР преглед покаже да и даље постоји оток пршљена. Због тога је важно да се код свих старијих пацијената, посебно жена, обавезно утврди да ли постоји прелом кичме, ако су осетиле јак бол у леђима.

Које још врсте повреда могу да се санирају овом техником?

- Поред прелома услед остеопорозе ова метода се примењује и код једног броја млађих пацијената који имају преломе услед различитих повреда, и код једног броја пацијента који имају метастазе тумора у пршљеновима кичменог стуба.

Постоје и варијације у самој техници.

- Када се поред игала и цемента користи посебан балон, могуће је да се пршљен који је потпуно спљоштен, овом методом "раздува" и да му се врати нормална висина. Тако да је моће да се погрбљеност код пацијената са вишеструким преломима, исправи и да пацијенти ходају усправно као и пре прелома.

Колико је заправо заступљена минимално инвазивна хирургија у збрињавању повреда кичме?

- Перкутана вертебропластика је само једна од метода минимално инвазивне хирургије кичме. Минимално инвазивна спинална хирургија је развијена да би смањила евентуалне компликације, убрзала постоперативни опоравак и повратак пацијената нормалном животу. Ово су важно свим пацијентима, а посебно пацијентима старије животне доби који још имају и пратећа озбиљнија хронична и друга обољења, због којих или уопште нису кандидати за класичну хирургију, или је операција код њих ризичнија него код осталих.

Бржа дијагноза

Могу ли и током извођења перкутане вертебропластике да се јаве неке компликације?

- За пацијенте је ова метода апсолутно безбедна: нема класичне анестезије и интубирања, а свака фаза операције се будно прати рендгеном високе резолуције у реалном времену.

Али, да би што више пацијената осетило заиста изузетне благодети ове методе, потребно је да и лекари знају да то постоји, и да своје пацијенте благовремено и адекватно прегледају да се не би превидели преломи кичме, да се не би закаснило са лечењем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)