ЗАШТО ЈЕ ОПАСАН ВИШАК ГВОЖЂА? Када је у недостатку узрокује анемију, али није добро ни када га има превише

И. Ковачић

21. 10. 2021. у 10:13

ВЕЋИНА људи пати од анемије услед недостатка гвожђа, али постоје и пацијенти код којих се региструје вишак овог минерала у крви.

ЗАШТО ЈЕ ОПАСАН ВИШАК ГВОЖЂА? Када је у недостатку узрокује анемију, али није добро ни када га има превише

Фото: Depositphotos

Иако је гвожђе од великог значаја за пренос кисеоника, нормално функционисање мишића и енергетских процеса у ћелијама, у повишеним концентрацијама је изузетно токсично.

Докторка Мирјана Митровић, хематолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да повишен ниво гвожђа у лабораторијској анализи не значи нужно хемохроматозу, односно стање повишених вредности гвожђа:

- Много поузданија је анализа феритина која указује на укупне залихе гвожђа у организму. Ако је феритин већи од 200 мг/Л код жена односно 300 мг/Л код мушкараца, потребно је даље испитивање. То подразумева генетске анализе, магнетну резонанцу стомака и срца и биопсију јетре.

Наша саговорница напомиње да је метаболизам гвожђа строго регулисан, а његово усвајање из црева ограничено, тако да здрави људи који се нормално хране не могу да развију хемохроматозу.

- Најчешћи разлози хемохроматозе су наследно обољење, поремећај метаболизма гвожђа услед болести јетре, мијелодисплазног синдрома, а честа је и због примене трансфузија крви које се раде у случају наследних анемија и хематолошких болести. Такође, прекомерна суплементација гвожђем у високим дозама и веома дугом временском периоду може да узрокује благу хемохроматозу. Стога се примена суплемената гвожђа саветује само уз надзор лекара.

Када су вредности феритина високе, долази до оштећења бројних органа.

- Најчешће страда јетра, срце, панкреас, тестиси, зглобови и кожа, која постаје тамно пребојена - каже др Мирјана Митровић.

- Хемохроматоза води ка цирози јетре, дијабетесу, неплодности, попуштању срца и артритису. Клиничка слика је тежа код болесника са наследном хемохроматозом, али су и код њих тешка оштећења органа и ткива ретка.

Докторка Митровић каже да се у циљу смањења количине гвожђа у телу примењује флеботомија, односно испуштање крви или лекови који везују гвожђе и избацују га из организма:

- Ово је једини начин лечења наследне хемохроматозе, која је хронично обољење. У случају када је удружена са другим болестима, осим смањења концентрације гвожђа, потребно је и лечење основне патологије - каже др Митровић.

Високе вредности

КАДА вредност феритина прелази 1.000 мг/Л онда се говори о тешким случајевима хемохроматозе - каже др Мирјана Митровић.

- Референтне вредности за жене су мање од 200, а за мушкарце мање од 300 мг/Л.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)