ПРЕГЛЕД ЦРЕВА БРЖИ ЈЕ БЕЗ АНЕСТЕЗИЈЕ: Савети лекара када се појави крв у столици

И. К.

20. 10. 2021. у 08:24

КАДА се открије крв у столици, појаве неодређени болови у стомаку, као и код сумње на могућност наследне склоности за рак дебелог црева, лекари саветују колоноскопију.

ПРЕГЛЕД ЦРЕВА БРЖИ ЈЕ БЕЗ АНЕСТЕЗИЈЕ: Савети лекара када се појави крв у столици

Фото: Depositphotos

За већину је ова дијагностичка метода врло непријатна због чега се одлучују и додатно плаћају да би је урадили у анестезији. Међутим, извођење овог прегледа у будном стању има своје предности.

Доктор Јелена Петровић Шундерић, колопроктолог Универзитетског клиничког центра Србије каже да када се колоноскопија изводи у аналгоседацији може да буде знатно отежана:

- Медицинском особљу је теже, јер морају да окрећу успаваног пацијента. Осим тога, могућност повреде се повећава јер пацијент не осећа упозоравајући бол. Такође, анестезија носи са собом одређене ризике по опште здравље и захтева темељну припрему од стране кардиолога и других специјалиста у случају придружених болести. Такође, након прегледа је неопходно неко време да се пацијент разбуди и закључи да нема нежељених последица како прегледа, тако и анестезије, а неопходна је и пратња након отпуста, док код прегледа без анестезије пацијент сам може да оде кући, па чак и да вози.

Како објашњава наша саговорница колоноскопски преглед у анестезији може да траје и по неколико сати, а у будном стању свега 30 минута.

- Колоноскопија се изводи тако што се кроз анус угурава танак флексибилан оптички инструмент до дна дебелог црева, који има за циљ да исправи црево и раздува га ради што бољег уочавања аномалија - каже др Петровић.

- Започиње се у левом бочном положају наношењем анестетског лубриканса на анус, тако да тај део прегледа није болан, већ може да изазове психичку нелагодност и стид. Понекад је неопходно притискање трбуха од стране асистента или промена положаја пацијента пребацивањем на леђа или десни бок.

Најчешће пацијент има осећај надутости који се смањује извлачењем инструмента и исисавањем убаченог ваздуха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)