БОЛ У НОЗИ: Докторка Драгица Степић о проблемима које изазива физички напор

В.Н.

08. 10. 2021. у 14:00

ДОКТОРКА Драгица Степић, специјалиста опште хирургије за "Новости" говори о проблемима које може да изазиве физички напор а самим тим и шта може да буде узрок бола у нози при тој врсти напора.

БОЛ У НОЗИ: Докторка Драгица Степић о проблемима које изазива физички напор

Фото Архива

- Оштећење венских залистака у дубоким венама, најчешће након прележане тромбозе дубоких вена, може да буде узрок бола у једној нози током физичког напора. Тај бол називамо венске клаудикације. Требало би да се зна да је обољење вена најређи узрок клаудикација.

Далеко чешћи узрок клаудикација су сужења или потпуна запушења артерија, крвних судова који крвљу снабдевају ноге, а која могу да буду лоцирана у било ком делу једне или обе ноге, као и у трбуху или неуролошки поремећаји узроковани сужењем спиналног канала, повредом спиналних живаца, сирингомијелијом, понављаним траумама, неуропатијама...

Неопходно је да се јавите изабраном лекару, а затим васкуларном хирургу, који ће на основу анамнестичких података, клиничког прегледа и неинвазивних прегледа (колор доплер артерија и вена ногу) закључити да ли се ради о поремећају на нивоу артерија или вена и одредити адекватну терапију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)