ИСХРАНОМ УБЛАЖИТЕ АЛЕРГИЈУ: Реакције на хладноћу, зној, кућну хемију, животињску длаку, могу да се контролишу променом јеловника

В.Н.

28. 09. 2021. у 12:00

ПОДАЦИ Европске академије за алергологију и клиничку имунологију (EAACI), показују да су алергије најраспрострањенија хронична болест на старом континенту.

ИСХРАНОМ УБЛАЖИТЕ АЛЕРГИЈУ: Реакције на хладноћу, зној, кућну хемију, животињску длаку, могу да  се контролишу променом јеловника

Фото Depositphotos

Чак 20 одсто пацијената има тежак облик болести са свакодневним страхом од напада астме, анафилактичког шока или смрти од алергијске реакције. Иако постоје ефикасни лекови којима алергија може да се држи под контролом, многи без већих доза не успевају да савладају нападе. Ако сте склони алергијским реакцијама на хладноћу, зној, кућну хемију или животињску длаку стручњаци саветују да поведете рачуна и о исхрани, јер и она има значајну улогу.

Постоје намирнице које садрже низак проценат алергена. То су кисело млеко, ситан сир, качкаваљ, кувано или динстано говеђе месо, пилетина, хељда, пиринач, јечам, кукурузно и овсено брашно. Од поврћа то су купус, броколи, краставац, спанаћ, мирођија, першун, зелена салата, тиквице. Маслиново и сунцокретово уље су такође добар избор, а воће би требало јести по избору, зависно какаве тегобе узрокује и да ли доводи до укрштене алергијске реакције.

Понедељак

доручак: пројара са ренданим тиквицама, кисело млеко
ручак: чорба од броколија, грашак са пилетином, купус салата
вечера: пире од кукуруза шећерца и броколија, бело пилеће месо и краставац

* * * * * * *

Уторак

доручак: каша од овсених пахуљица, пиринчаног млека и банане
ручак: чорба од поврћа по избору, говеђе ћуфте у парадајз сосу, пире од кромпира и карфиола, краставац салата
вечера: пиринчани резанци, сос од спанаћа и сланине

* * * * * * *

Среда

доручак: погачице од хељде и кисело млеко
ручак: чорба од пилећег меса, пашканата и кромпира, тестенине од кукуруза, сос од тквица са белим луком, краставац салата
вечера: погачице од хељде, намаз од пилетине, купус салата

* * * * * * *

Четвртак

доручак: овсене пахуљице са киселим млеком, воћем по избору и црном чоколадом

ручак: чорба од броколија, батак, пире од батат кромпира, купус салата
вечера: мафини од леблебије и поврћа, шаргарепа исечена на штапиће

* * * * * * *

Петак

доручак: палента са сланином и семенкама сусама, кисело млеко

ручак: говеђа супа, боранија са говеђим месом, купус салата
вечера: пиринчани резанци са сосом од поврћа

* * * * * * * *

Субота

доручак: палачинке од хељдиног брашна, домаћи џем од шљива
ручак: чорба од тиквица, пилеће месо на жару, пиринач са поврћем, шаргарепа
вечера: интегрални хлеб са хумусом и ћурећим

* * * * * * * *

Недеља

доручак: пројара са тиквицама, кисело млеко
ручак: пилећа супа, сарма од пиринча и јунетине
вечера: палачинке од хељде са хумусом, сланином и поврћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)