ЛЕЧЕЊЕ ЧВОРА У ШТИТЊАЧИ: Доктор Иван Пауновић открива како се дијагностикује ово обољење

В. Н.

17. 09. 2021. у 14:00

ЖЛЕЗДА која изгледа попут лептира, и налази се испод гркљана, а испред душника, може да створи компликације и додатно отежа живот пацијента. Једно од таквих стања, јесте и чвор на штитастој жлезди. Професор доктор Иван Пауновић, хирурх ендокринолог објашњава за "Новости" како се ово стање дијагностикује и који су могући начини лечења.

ЛЕЧЕЊЕ ЧВОРА У ШТИТЊАЧИ: Доктор Иван Пауновић открива како се дијагностикује ово обољење

Foto: Printskrin Youtube/Televizija Šabac

 - Од дијагностичких процедура у евалуацији солитарног нодуса (чвора) штитасте жлезде примењују се стандардне и посебне дијагностичке методе. Различитим дијагностичким поступцима се утврђују морфолошке и функционалне карактеристике нодуса у штитастој жлезди. У опште, стандардне методе сврставају се анамнеза, физикални преглед и одређивање хормона, антитела и туморских маркера. У посебне методе се убрајају ехосонографски преглед, аспирациона биопсија танком иглом,  ларингоскопија покретљивости гласница, радиографија врата и грудног коша и методе нуклеарне медицине уз примену радиофармака, објашњава професор доктор Иван Пауновић, хирург ендокринолог.

Он додаје:

 - Ретко кад има потребе за компјутеризованом томографијом, нукеларном магнетном резонанцом, позитрон емисионом томографијом и отвореном биопсијом нодуса. Код већине солитарних нодуса штитасте жлезде није потребна било каква терапија. Уколико је међутим терапија потребна централно место има хируршко лечење које представља једини ефикасан начин лечења, који уз то омогућава и хистопатолошку анализу нодуса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Первомајском; Руси заробили специјалце-падобранце ВСУ