ПРЕПОЗНАЈТЕ БОЛОВЕ КОЈИ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ИГНОРИШЕТЕ: Непријатни сигнали које тело шаље често су први симптом нарушеног здравља

В. Н.

15. 09. 2021. у 14:00

У МЕДИЦИНИ бол се сматра драгоценим симптомом јер недвосмислено упућује да је нарушено здравље. Чињеница је да не би требало оптерећивати сваком врстом бола, али постоје они које никако не би требало игнорисати.

ПРЕПОЗНАЈТЕ БОЛОВЕ КОЈИ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ИГНОРИШЕТЕ: Непријатни сигнали које тело шаље често су први симптом нарушеног здравља

Фото: Depositphotos

Ево како да препознате болове који захтевају одлазак лекару.

Туп бол у доњем десном делу стомака

Обично је знак упале слепог црева. Бол обично почиње у централном делу стомака и постепено се помера надесно. Ако слепо црево пукне, може да дође до озбиљних компликација и у крвоток могу да доспеју бактерије и узрокују сепсу.  Ако осећате овај бол, идите у најближи ургентни центар. Најчешће бол постаје много јачи 24 сата од почетка. Код запаљења слепог црева бол није толико јак када притиснете стомак, него када га ослободите притиска.

Оштар бол у грудима

Ова врста бола често је први знак срчаног удара. Од људи који су доживели инфаркт миокарда, њих 30 одсто је имало овај симптом. Оштар бол између плећки чешћи је код жена, као и бол у вилици, недостатак даха и мучнина.

Изненадна и јака главобоља

Може да буде знак пуцања дегенеративног проширења крвног суда главе (анеуризме). Дакле, типична слика пуцања анеуризме је нагло настала, јака потиљачна главобоља која се шири дуж кичменог стуба. Она може да буде праћена и епи-нападом и коматозним стањима. Ова врста бола често може да се припише стресу, па зато не би требало занемаривати изненадну и јаку главобољу. Код три одсто људи који иначе болују од мигрене, пуцање анеуризме се не препозна јер знаке које им тело шаље приписују овој врсти главобоље. Већина људи има благе или умерене главобоље којима помогне један лек против болова. Али ако главобоља не престаје, зовите Хитну помоћ. Никако немојте сами да идете у болницу.


Менструални грчеви који не пролазе ни после лекова

Ендометриоза је често праћена овим симптомом. Реч је о обољењу које може да утиче на плодност жене и није ретко. Четрдесет до 60 одсто жена чије су менструације веома болне имају овај здравствени проблем. Терапија се најпре спроводи контрацептивним пилулама, а уколико нема резултата, прелази се на хируршко лечење.


Бол у средњем делу леђа праћен грозницом

Ово стање указује на проблем са бубрезима. Немојте да занемарујете комбинацију температуре, мучнине и бола у леђима. Ове тегобе се јављају када се бактерија која се инфилтрирала у уринарном тракту рашири до бубрега, чинећи инфекцију још озбиљнијом. Може почети са симптомима инфекције уринарног тракта, као што је бол приликом уринирања, али неким људима се испољи тек касније. Ако се инфекција бубрега не лечи, бубрези могу да откажу. Исти бол се јавља и у случају напада бубрега који настаје због присуства камена или песка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи